Tvarohovo-šľahačková torta zvaná TVAROHOVÝ SEN



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tortový korpus: 60 g polohrubej múky 20 g maizeny 1/2 ČL kypriaceho prášku 2 vajcia 100 g práškového cukru 1 PL oleja 2 PL vody papier na pečenie a tuk na vymastenie tortovej formy šľahačku na ozdobenie Plnka: 6 plátkov želatíny 500 g jemného nízkotučného tvarohu 350 g smotany na šľahanie 200 g práškového cukru 2 PL citrónovej šťavy 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry (ja som nedávala)

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a okraje potrieme tukom. K 2 žĺtkom pridáme 2 PL vody a dobre premiešame. Potom pridáme cukor a vyšľaháme do peny. Nakoniec vmiešame olej. Do žĺtkovej peny pridávame striedavo preosiatu múku zmie­šanú s maizenou a kypriacim práškom, a tuhý sneh z bielkov; cesto opatrne premiešavame.

2. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 15 minút pri teplote 180/160 °C. Tortový korpus po miernom vychladnutí vyložíme z formy a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť.

3. Zatiaľ si pripravíme plnku: Želatínu namočíme vo vode. Z napučanej želatíny zlejeme zvyšnú vodu a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli. Smotanu vyšľaháme do tuha. Tvaroh vymiešame s cukrom, citrónovou šťavou a postrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme želatínu, premiešame a potom zľahka vmiešame šľahačku.

4. Vychladnutý tortový korpus po obvode narežeme a pevnou niťou rozrežeme na dva pláty. Spodný plát dáme na podnos, priložíme obvodový kruh tortovej formy, ktorý vyložíme papierom na pečenie a nalejeme plnku. Keď začne plnka tuhnúť, zakryjeme ju vrchným plátom a dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom uvoľníme kruh formy a tortu ozdobíme šľahačkou.

Ja som na vrch torty dala jedlú fotografiu a ozdobila šľahačkou a lentilkami (pre detského oslávenca :) )

... a už krájame ...
... a servírujeme ...