Zemiakové pagáče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg hladkej múky, 2 dlc oleja, 4 lyžičky soli, 2 žĺtky, droždie, 1/2 litra mlieka, 1 CERA, 5 uvarených zemiakov

POSTUP PŘÍPRAVY

Nefotila som vymiešanie cesta a prekladanie so zemiakmi, čo ma mrzí, ale skúsim to popísať. Najskôr si do malého hrnca dáme zohriať trochu mlieka, do teplého nadrobíme droždie s troškou soli, cukru a múky a necháme vykysnúť kvások. Do misy si vysypeme múku, pridáme olej, soľ, žĺtky, vykysnutý kvások a mlieko. Postrúhame 2 zemiaky a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu odpočívať, nakysnúť. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a nastrúhame naň tretinu CERY a 2 zemiaky. Preložíme ho na polovicu a potom ešte na štvrtinu, ako keby sme pri žehlení skladali vreckovku. Znovu rozvaľkáme a celý postup opakujeme dokopy 3x. Nemusíte použiť celú CERU, mne vždy trošku ostane, aby to nebolo veľmi mastné.

Keď spotrebujeme všetky zemiaky, cesto vyvaľkáme na hrúbku asi tak 1 cm a vykrajujeme pagáčiky.
Poukladáme ich na plech, dajte aj papier na pečenie, odpadne namáhavé umývanie plechov :-)
Ponatierame ich rozšľahaným vajíčkom, posypeme vegetou a ľanom alebo čímkoľvek, čo máte radi.
Dobrú chuť.
Pagáčiky sa takto "lístkujú", to je tým prekladaním Cerou a zemiakmi.