Marschmallows fondant na poťahovanie, ozdoby a kvietky.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 balíček marschmellows - Haribo Dulcia Rubino, 2 PL vody , 1/2 až 1 KL kyseliny citrónovej, asi 600g práškového cukru – najlepší je Považský Sweet family v tmavomodrom sáčku, tuk Cera o veľkosti vlašského orecha, Škrob GUSTIN (nie Maizenu) na podsypávanie při vaľkaní hmoty,

POSTUP PŘÍPRAVY

Nie je to moj recpet,ale dobre sa mi podla neho robilo,tak sa on podelim.


Práškový cukor preosejeme a asi 400g odložíme nabok a 200g dáme na pracovnú dosku.

Cukríky si umyjeme z ružového cukru vo vlažnej vode (nie v horúcej), dáme do misky, pridáme 2lyžice vody, Ceru a kys. citrónovú a dáme do mikrovlnky na pár sekúnd. Keď sa začnú topiť a hmota začne trochu akoby kypieť, treba to vybrať, premiešať a znovu strčiť do mikrovlnky a toto opakovať, kým nie sú rozpustené. Keď sú v mikrovlnke dlho, cukríky začnú karamelizovať a to nie je dobré.

Keď sa hmota rozpustí, pridať z nabok odložených 400g časť práškového cukru, premiešať a pridávať cukor a premiešavať, pokiaľ nie je hmota taká, že sa lepí málo. Potom zhrnúť z misky hmotu do kôpky cukru na pracovnej doske a spracovávať rukami. Hmota má byť tvárna, asi ako plastelina. Ruky si potierať Cerou, aby sa hmota na ne nelepila.

Ked sa dá veľa cukru, hmota sa drolí. Keď málo, je mäkká a ozdoby z nej nestvrdnú.

Farbí sa bežnými potravinárskymi farbami. Pre sýty odtieň farbu rozpustiť a pridávať už na začiatku pri rozpúšťaní cukríkov do tých 2 lyžíc vody.

Dá sa ňou poťahovať aj robiť ozdoby. Skladovať v potravinovej fólii v sáčku. Pre opätovné použitie treba na pár sekúnd zohriať v mikrovlnke a premiesiť rukami, natretými Cerou.
Na vzduchu dosť rýchlo tuhne, takže skladovať v sáčku a vybrať si vždy len také množstvo ktoré spotrebujeme. Keď napr. robíme kvietky a vyvaľkali sme si placku, tak držať pod fóliou.
Keď chceme vaľkať na poťah, tak jemne podsypať škrobom, aby sa hmota nelepila. Málokedy sa na prvý krát podarí vyvaľkať pekná placka a často sa pri vaľkaní prilepí, ale keď sa to zhrčí a znovu vyvaľká, tak je to už lepšie.
Haribo Dulcia Rubino - dostať v Lídli a v Kauflande - 175g v sáčku.

Čokoládový Marhsmallow fondant


K receptu sa pridá trochu horkej tmavej čokolády rozsekanej na kúsky a asi hrsť nesladeneho kakaa. Čokolada sa pridá v dobe keď sa rozpúšťajú cukríky a kakao se zapracováva v době, keď se pridáva cukor. Najprv sa zapracuje kakao a potom cukor.



JAK SE NEUPATLAT PRI VÝROBE HMOTY Z MARSHMALLOW
misku, v ktorej budeme bonbony nahrievat, predom vymazat olejom
namastit aj varešku
po rozohriatí bonbónov pridávat do misky cukor múčku a vareškou spracovávat
už pomerne tuhú hmotu preložit na pocukrovaný vál a dalej spracovávat ručne - podsypávat cukrom až do požadovanej kvality hmoty