Fantastické zemiakové pagáče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Asi na 4 plechy potrebujeme : 750g polohrubej múky, 500g ďeň vopred uvarených zemiakov v šupke, 2dl oleja, 2 celé vajcia, asi 4 zarovnané ČL soli. Na kvások potrebujeme : 3 dl mlieka, kocku droždia ( 40g), 1ČL cukru. Mlieko nemusíte použiť na kvások všetko, mne stačí asi polovica množstva, ale ostatné musíte potom priliať do cesta.

POSTUP PŘÍPRAVY

Urobíme si kvások : teplé mlieko+kocka droždia+ČL cukru - zamiešať a necháme vzísť asi 15 min.
Do vačšej misy dáme preosiatu múku, 2 celé vajíčka, soľ a postrúhané zemiaky. Ostatné suroviny pridávame až keď dávame kvások . Dôkladne zmiešame na hladké cesto, ktoré nelepí. Ak predsa, pridajte trošičku múky. Necháme nakysnúť a potom na doske rozvaľkáme asi na 1 - 1,5 cm. Vykrajujeme okrúhlou formičkou (moja má priemer 5,5cm) a dáme upiecť na plech s papierom na pečenie. Asi po 5 minútach pagáče potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme ďalej do zlatista. Ja pečiem 2 plechy súčasne pri ,,horúcom vzduchu" a pri 200°C asi 10-15 min. Ja ich pečiem len tak, alebo k strukovinovým polievkam. Sú výborné ešte aj na druhý, tretí deň - ak ostanú (u nás zmiznú do večera!)