Gule v paradajkovej omáčke



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

½ kg chudého bravčového mäsa /zo stehna/,
1 sáčok ryže /125g/,
2 vajcia,
soľ, mleté biele korenie, mletá rasca, cukor,
3 PL oleja,
3 PL hladkej múky,
2 paradajkové pretlaky /280g/

POSTUP PŘÍPRAVY

Ryžu povaríme 10 min., nie úplne do mäkka, necháme vychladnúť. Primiešame pomleté mäso, vajcia, ochutíme soľou a korením. Masu dobre premiešame, radšej dlhšie, musí sa lepiť. Uvaríme paradajkovú omáčku: na oleji opražíme múku, zalejeme asi 1,5 l vody, pridáme pretlak, lyžičku rasce, osolíme a osladíme podľa chuti - u nás robíme skôr slanú omáčku. Do vriacej omáčky zavaríme mäsové gule, robím ich zmrzlinovou naberačkou, treba poriadne utlačiť a vkladať do omáčky na rôzne miesta. Povaríme 25-30 minút, nesmie vrieť prudko. Podávame s varenými zamiakmi, napr. roztlačenými s maslom a vytvarovanými tiež do gule. Mňam-mňam!