Kapustníky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hlávkovej kapusty, 1 veľká cibuľa, 150 g bravčovej masti, kocka droždia, 750 g polohrubej a hladkej múky (zmiešanej 1 :1 ), 3 dl mlieka, soľ, korenie, štipka cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Na bravčovej masti si opražíme na kocky nakrájanú cibuľu. Keď začne chytať hnedé okraje, pridáme nastrúhanú kapustu, osolíme, okoreníme a dusíme do zlatista. Kým nám vychladne, dáme do misy štipku cukru, 3 dl mlieka troška prihrejeme a potom rozmrvíme droždie. Do nakysnutého kvásku pridáme múku, vychladnutú kapustu, dosolíme a spracujeme na cesto. Keď sa odliepa od rúk, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Keď zdvojnásobí objem, párkrát na doske cesto poprekladáme a rozvaľkáme, aby "listovalo", nakoniec povykrajujeme väčšie kolieska, ktoré poukladáme na plech. Na plechu necháme kysnúť ešte asi hodinu. Ja som ich pred pečením natrela smotanou rozmiešanou so soľou . Upečieme.