Cuketová polievka so syrom a šampiňónmi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 malá cibuľa * 1 strúčik cesnaku * čerstvé šampiňóny * asi 5 cukín * tavený syr (ja som použila light) * citrónová šťava * 1 kocka zeleninového bujónu bez glutamanu * 1 bobkový list * trošku mletého muškátového oriešku * mleté čierne korenie * soľ * olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Cuketa nepatrí medzi moje obľúbené jedlá, ale táto polievočka je výnimkou. Je naozaj výborná, jemnučká a určite sa zapáči aj "anticukeťákom" :) Receptov na cuketovú polievku je na MMB viac, ale možno niekoho zaujme aj tento môj...

Čerstvé šampiňóny si očistíme a nakrájame na menšie plátky. V hrnci rozohrejeme olej a šampiňóny na nich podusíme. Potom ich vyberieme z hrnca a odložíme na samostatný tanier alebo misku.
Cibuľku a cesnak nakrájame nadrobno a krátko osmažíme v hrnci, v ktorom sme predtým dusili šampiňóny.
K cibuľke a cesnaku pridáme na menšie kúsky olúpané a nakrájané cukety. Opäť krátko osmahneme na oleji.
Cuketu zalejeme vodou (nedávajte jej príliš veľa!!- polievka by mohla byť až príliš tekutá a tiež by sa vám neskôr zle mixovala), do ktorej vhodíme 1 bobkový list, vlejeme podľa chuti citrónovej šťavy a pridáme aj trochu muškátového orieška. Necháme zovrieť a asi 10min. povaríme. Prídáme kocku bujónu, premiešame a necháme ho rozpustiť.
Keď je cuketa zmäknutá, hrniec odstavíme a tyčovým mixérom polievku rozmixujeme na krémovitú konzistenciu.
Rozmixovaná polievočka...
Do horúcej polievky pridáme tavený syrček a dobre vareškou rozmiešame, aby sa rozpustil. Ak dáte light - tak ako ja, bude sa vám trošku horšie v polievke rozpúšťať, takže lepšiemu rozpusteniu môžte dopomôcť opäť ponorným mixérom.
Do hotovej polievočky dáme odložené šampiňóny a polievku krátko prehrejeme. Na záver ju môžte ešte dochutiť soľou a mletým čiernym korením.
A papkáme...:))