Vianočno- veľkonočné



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Naše čo pečieme najčastejšie- suché, už tu boli, ale myslím, že sa možno niekomu hodia- pridávam - recepty

POSTUP PŘÍPRAVY

KÁVOVÉ ZRNÁ- veľkonočné vajíčka
1BB puding, 2 polievkové lyžice kávy(zrnkovej, mletej, neuvarenej, príp. len sparenej malinkým množstvom vriacej vody), 2 žĺtky –z čo najčerstvejších vajec, 250g práškového cukru, 250g margarínu.
Biela hmota: 100g preosiateho sušeného mlieka 200 g preosiateho práškového cukru, 1ČL medu, voda pridávaná podľa potreby, veľmi opatrne. Vymiesiť a potom ešte krátko premiesiť rukami potretými cerou- bude jemnejšia, hladšia, lesklejšia. Dobre natenúčko vyvaľkať, najlepšie na práš. cukre, nakrájať štvorčeky – podľa veľkosti zŕn – dvojnásobná šírka, jedenapolnásobná výška zrna. Na lyžicu položiť plátok bielej hmoty, hrčku hnedej hmoty, zabaliť( ešte vždy na lyžici, tá pomôže dať vajíčku tvar). Vyklopiť, poliať čokopolevou a kým nestuhne posypať cukrovým máčikom.

LINECKÉ – toto je hora cesta na zajačikov, kvetinky, džemové kolieska, motýle – každý druh je s inou príchuťou – záleží, kto má čo rád. Tiež plnka je ľubovoľná, či už džem, orechy s lekvárom alebo klasický maslový s citrónovou príchuťou pri kvetinkách( pri nich som piekla kolieska na spodok, na to oriešok plnky a na to kvetinka upečená v plechovej formičke, preto držia tvar.
1,5 kg, hladkej múky, 0,5 kg práškového cukru, 1 kg margarínu (palmarín, hera,...)– vypracovať čo najrýchlejšie studenými rukami a rozdeliť napríklad na 4 časti – do každej pridať niečo podľa chuti- orechy, kakao, kokos, ...
plnka: trochu vody s kryštálovým cukrom rozpustiť a pridať mleté orechy, trochu povariť- státím hustne – nevadí a polovychladnutú kašu zmiešať s akýmkoľvek lekvárom, aby sa to dalo natierať na upečené linecké. Zdobiť a čačkať ľubovoľne....


MARCIPÁNOVÉ TRUBIČKY
plnka: 70 g masla, 2 PL preosiateho kakaa, 80 g pomletých piškót, 2 PL práškového cukru, 1 – 2 PL pomletých mandlí, 1 – 2 PL likéru; na obalenie 200 g marcipánu; čokoláda
Zmäknuté maslo, kakao a cukor vymiešať, pridať piškóty, likér a mandle – tvarujeme valec, zabalíme do rozvaľkaného marcipánu, narežeme na menšie kúsky, konce namočíme do čokolády.

JEŽKOVIA
100 g kryšt. cukru, 100 ml vody, 200 g piškótových omrviniek, 1 PL kakaa, 2 – 3 PL rumu, 30 g nasucho opražených pšeničných klíčkov(alebo opražené a pomleté ovsené vločky), 30 g mletých orechov, 60 g rastlinného tuku; kokos a cukríky na ozdobu
Z cukru a vody uvaríme sirup, do vychladnutého pridáme piškótové omrvinky, kakao, rum, klíčky, oriešky, tuk a zmiešame. tvarujeme guľky, ktoré trošku zašpicatíme, guľatú časť namočíme do čokolády, ponoríme do kokosovej múčky- hrubá je lepšia, a na nos dáme cukrík ako nos – keď nedrží, prilepíme pomocou čokolády

GAŠTANOVÉ GUĽKY
500 g gaštanového pyré, 150 g pomletých piškót, 150 g práškového cukru, 2 vanilky, 125 g masla, pár kvapiek rumu, mandle, čokoláda
Suroviny zmiešame, na 2 hodiny dáme do chladničky – tvarujeme guličky, polejeme čokoládou a zapichneme mandľu.

VANILKOVÉ VENČEKY S ARAŠIDMI
4 natvrdo uvarené žĺtka, 80 g práškového cukru, 200 g masla, 300g hladkej múky, štipka soli;
rozšľahané vajce na potretie, 2 vanilky, 100 g nesolených arašidov, marmeláda
Popučené žĺtka – cez cesnakový lis s maslom a cukrom vyšľaháme do peny, pridáme preosiatu múku, soľ – vymiesime cesto a v chlade necháme cca hodinu. Orechy posekáme na kúsky a zmiešame s vanilkou. Z cesta vykrajujeme kolieska, polovicu z nich potrieme vajcom a posypeme orechami. Pečieme pri 180 – 200 stupňov. Upečené spájame džemom, môžeme počokoládovať.

Škoricové klbká nájdete na MMB, aj ja ich mám odtiaľ a dovolila som si upiecť aj úžasne jemné maizenové koláčiky podľa Gabika K. (Aderiarleen) ID42443, za recept jej ďakujem. Len som ich nazdobila bielou čokoládou cik cak a cukrovými srdiečkami