Gibanica



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

štrúdlové cesto - 4 balíčky
Na náplň: 1/2 kg tvarohu, 4 vajcia, 1/2 balenia kyslej smotany, 1 dcl oleja, 1 mala lyžička soli
Na potretie: 1 smotana, 2 vajcia, trošku oleja, sézam alebo iné fajné posýpadlo.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento receptuš je z Juhoslávie, preto sú prísady doň iné ako v Juhoslávii, no napríklad špeciálne cesto, ktoré tam vyrábajú práve kvoli tomuto receptu u nás nekúpite, tak si vystačíte s tým, co je vyššie uvedené a návšteva, či vy sami, sa oblížete až za ušami :). Recept mám od svokry, a je taký super, že je škoda sa s ním nepochváliť a nepodeliť :)

Pripravíme si všetky potrebné veci. Dva druhy oleja sú tam preto, lebo ja dávam trošku z toho, a trošku z onoho, vy dajte aký máte doma :) (ja som dnes dala o kocku tvarohu a jedno vajko a trošku oleja a trošku smotany viac, aby to bolo také lepšie a je to mňaaaaaaaaaaaaaaam)
Všetko čo má ísť do náplne si dáme do jednej nádoby a pekne vymiešame (kto chce, môže aj mixérom, ak máte mäkkučký tvaroh, tak stačí aj bez mixéru)
Takto nejako pekne bude zmes vyzerat dobre vyšlahaná (ja som to vyšlahala obyčajnou vidličkou)
Na pracovnú dosku, či stôl, položíte pečúci papier, a na neho jeden platok z prvého balenia štrúdlového cesta. Do stredu dajte za dve polievkové lyžice pripravenej zmesi, a dobre rozotrite
Tu mám už rozotreté...
A prikryjeme ďalším plátom štrúdlového cesta, a opäť dáme z náplne, a pokračujeme takto ďalej, až minieme cesto z prvých dvoch balíčkov. Budeme mat teda natretých 8 plátkov cesta. (aj vrchný posledný musí byť potretý)
Keď už máte všetko takto navrstvené, ideme cesto zbaliť...
Za pomoci papiera, na ktorý sme ukladali cesto, zrolujeme ho ako na roládu, alebo štrúdlu.
Mne sa podarila takáto pekná rolka, a teraz šup s ňou do mrazničky, a kým tam odpočíva, tak zo zvyšného cesta, a zvyšnej zmesi urobím druhú rolku :)
A keď som šupla aj druhú rolku do mrazáku, tak som si spravila potierací mňamajz. Opať som dala do jednej misky všetko potrebné, a vymiešala
Tu je vymiešaný potierací mňamajz
Tú rolku, ktorú som dala do mrazáku ako prvú (vysvetlivka pre účtovníka - metóda FIFO), vyberiem, a začnem krájat na kolieska, asi 1 cm hrubé. Ale rýchlo, nech vám to nesteplá.
Tieto nakrájané kúsky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie (nechajte im trošku priestoru vedľa seba, aby mohli rásť).
A popotierajte potieracím mňamajzom (poriadne, nešetrite!)
Ešte posypte sézamom, či inou dobrotou, a rýchlo do vyhriatej trúby na 15-20 minút.
Keď sa vám Gibanica takto krásne upečie, a zozlatne jej jemne vršok, vyberte ju, a dajte na chvilku k otvorenému oknu, aby sa rychlejšie vychladla. Ja ju tam nechávam ozaj iba chvilku, a potom ešte vlažnú nakladám na tácku a podávam :)
Tu je pripravená Gibanica k ponúknutiu, a samozrejme, rovnako pripravíte aj ten zvyšok. Mne to vyšlo dnes na tri plechy, tak ten kopček na tácke krásne narástol. Dnes som ju nerobila pre žiadnu návštevu, iba pre nás doma, aj Filipko ju velmi ľúbi, tak ponúknite aj detičkám :). Vy si ju môžte aj večer dzobkať pri telke s vinčom v ruke, a mne ostáva vám len zapriať Dobrú chuť :)