Krémová šťavelová polievočka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

dve hrste lístkov šťavela kyslého-strúčik cesnaku-cibuľa- olivový olej-žĺtko-soľ-kyslá smotana-trochu mlieka - maizena

POSTUP PŘÍPRAVY

Túto polievočku robievam už asi tretí rok vždy na jar, keď sa nám v záhradke objavia krásne zelené lístky šťavela. Šťavel má vysoký obsah vitamínu C a obsahuje aj značný podiel železa, preto je na jar veľmi dobrou bylinkou ovplyvňujúcou krvotvorbu. Lístky šťavela sa dajú pravdaže "zohnať" aj v supermarkete PRÍRODA:), rastie na vlhkých lúkach, blízko pri vode..
Poďme variť: Na malom množstve kvalitného oleja si speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, cesnak, pridáme nasekané, umyté lístky šťavela, premiešame, zalejeme vodou, osolíme a privedieme do varu. Zatiaľ si v miske zmiešame kyslú smotanu, trochu mlieka, žĺtko a maizenu. Keď nám polievka zovrie, vylejeme obsah misky a za občasného miešania privedieme do varu a krátko /cca 2 min/ povaríme. Má mať krémovú konzistenciu. Nakoniec polievku rozmixujeme, ak treba dosolíme a môžeme papkať. Každú porciu "postrašíme"nasekanou pažítkou a kúskami opečeného chlebíka. Polievka má jemnú nakyslastú chuť a v kombinácii s opečeným chlebíkom je to mňaaaaam:)
Dobrú chuť