Čo všetko spraviť pre dobre upečený korpus

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Vajíčka ,cukor,múka atd.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept som našla v knižke- ,mám ju moc rada sú tam skvelé veci. Keď že sa mi konečne podarilo rozhodla som sa napísať všetko čo o piškótovom ceste viem z tejto knižky takže:

Piškótový korpus s práškom do pečiva.

Spotreba surovín na formu s priemerom 26 cm.
4 žltky,180g krupicového cukru,1 balíček vanilínového cukru,4 bielky,3až 4 PL vody,150g hladkej múky, 100g maizeny/ nikdy som ju nepoužívala ale cesto sa mi zdalo pevnejšie/
3 zarovnané ČL prášku do pečiva.
Maslo a múka alebo strúhanka na vymastenie a vysypanie formy/ja som použila teflonovú fóliu/



Pracovný postup:

-Všetky potrebné suroviny a prísady si pripravíme ,tuhé zložky presne odvážime, múku
preosejeme ,čím odstránime všetky nečistoty a hrudky
-Pri vážení cukru odporúčame na dno váhovej misky položiť pergamenový papier a odvážené množstvo cukru sypať z papiera
-Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov
_Žĺtky a polovicu cukru s vanilínovým cukrom vareškou alebo elektrickým šľahačom vymiešame na hustú penu
-Bielky s vodou napoly vyšľaháme, pridáme zvyšok cukru a šľaháme ďalej na tuhý sneh
-Bielkový sneh zľahka vareškou /nie elektrickým šľahačom/ zamiešame do žĺtkovej zmesi
-Múku premiešanú s maizenou a s práškom do pečiva nasypeme do zmesi bielkového snehu a žĺtkovej hmoty a zľahka vareškou/nie elektrickým šľahačom/ premiešame
-Cesto vlejeme do formy, povrch uhladíme a 25 až 30 min. pečieme na prostrednej priečke rúry. Prvých 15 min. pečenia rúru neotvárame , aby sa cesto nezrazilo
- Po 25 min. urobíme skúšku špáradlom a cesto ešte podľa potreby dopekáme.
- upečený tortový korpus vyberieme z rúry, necháme vo forme čiastočne vychladnúť. Potom tenkým nožom korpus uvoľníme od okrajov formy , snímeme plechový okraj , korpus preložíme na kuchynskú mriežku a necháme celkom vychladnúť.
-Čím dlhšie po upečení tortový korpus odpočíva , tým lepšie sa dá prekrojiť na pláty. Môže to byť 2 až 6 hodín, ale najlepšie je korpus nechať odležať cez noc.



Klasický piškótový korpus bez prášku do pečiva

Spotreba surovín na formu s priemerom 26 cm:

6 žĺtkov, 180 g krupicového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 6 bielkov, 120 g hladkej múky, 80 g maizeny.

Pracovný postup:
Postupujeme rovnako ako pri príprave korpusu s práškom do pečiva. Jediný rozdiel je , že múku s maizenou pridávame do snehovej hmoty bez prášku do pečiva. Vymastíme a vysypeme len dno formy, okraje nie.

Ďalšie rady.
Keď pečieme piškótový plát bez prášku do pečiva , vždy vymastíme a vysypeme iba dno formy. Keď dávame aj prášok vymastíme a vysypeme aj okraje.

Jemné piškótové cesto zo žĺtkov , cukru a snehu spracúvame rýchlo. Po pridaní bielkového snehu už nemiešame , zničili by sme vzduchové bublinky ,ktoré dodávajú cestu ľahkosť. Ani múku s maizenou a kakaom do vajcovej zmesi nevmiešavame ale skôr varechou opatrne spojíme na cesto.

Pripravené piškótové cesto nenechávame dlho stáť ,ale čo najskôr ho dáme do rozohriatej rúry. Dlhým státím cesto padá a stráca na ľahkosti.

Dôležitým činiteľom vplývajúcim na kvalitu piškótového cesta je dokonale vyšľahaný sneh. Ak ho taký chceme mať, musíme pracovať úplne s čistým náradím bez stopy po mastnote alebo žĺtkoch. Preto bielky veľmi opatrne oddeľujeme od žĺtkov.

Bielky šľaháme najprv bez cukru na mäkkú penistú hmotu. Potom za stáleho šľahania pridávame cukor a šľaháme ďalej pokým sneh nie je lesklý a tuhý natoľko ,že rez nožom zanechá na jeho povrchu viditeľnú stopu.