Slané dalamánky s ovsennými vločkami
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
400 g hladkej múky * 150 g ovsenných vločiek * 2 lyžičky soli * 3 dcl vlažného mlieka alebo sladkej smotany * na posypanie a potretie: trocha mlieka + hrubšia soľ, sézam alebo rasca * chlebové korenie (ak nemáte, nevadí) * KVÁSOK: kocka droždia * lyžička kryštálového cukru * štipka soli * vlažné mlieko
POSTUP PŘÍPRAVY
Samozrejme, že ich nerobievam iba na sviatky, keď sa mi chce a premôžem svoju lenivosť, ktorá ma raz za čas zmohne, tak ich upečiem do mrazáku a nemusím v našej dedinke zháňať ráno o siedmej pečivo – aj tak je toto lepšieeeeee .... to sa samozrejme, chválim. No a čo!!! :-)
|
1. Na dosku si nachystajte kvások - do vlažného mlieka rozdrvte kocku kvasníc, šupnite do neho štipku soli a lyžičku kryštálového cukru. |
|
2. Áno, Laurinka kvások poriadne premieša a nechá ho potom na príkaz prísnej mamičky na pokoji. |
|
3. Odvážime si hladkú múku a 2x ju preosejeme. Preosievanie v žiadnom prípade neodkladajte do iných rúk. |
|
4. Do misy odvážte ovesenné vločky. Nedávala som drvené, ani príliš jemné, ale obyčajné ovsenné vločky za 9,- Sk :-) |
|
5. Do misy pridajte malú lyžičku-dve soli. |
|
6. Ak máte chlebové korenie, pridajte. Ak nemáte, nevadí - v každom prípade ho vždy, keď ho raz za rok uvidím v obchode, kúpim. |
|
7. Chlebového korenia pridávam asi za dve zarovnané polievkové lyžice. |
|
8. Zmes poriadne premiešajte a pridajte vlažné mlieko, |
|
9. ... ak kvások vykúka z hrnčeka, |
|
10... tak prilejeme aj ten. Všetko dobre zmiešame - cesto bude veľmi husté, tak si ho preložte radšej na dosku. |
|
11. Cesto vymieste, dajte do mysky-kysky na teplé miestečko vykysnúť. Cesto kyslo asi 2,5 hodinky. |
|
12. Vykysnuté cesto nádherne voní a máte chuť ho zjesť surové. |
|
13. Cesto poprášte múkou, premieste, vytvarujte valček a rozdeľte ho na rovnaké časti, z ktorých vytvarujete malé žemličky. Dalamánky preneste na plech, a nechajte ešte 20 minút kysnúť. |
|
14. Nasledovný vercajch: sézam alebo rasca (čo Vám viac chutí), superostrý nožík a trocha mlieka na potretie dalamánok. |
|
15. Žemličky potrite mliekom, |
|
16. Dole papuľkou ich vyváľajte v sézame, |
|
17. a ostrým nožíkom ich prekrojte do kríža. |
|
18. Pečte pri teplote asi 180-190 stupňov 25-35 minút. |
|
19. Výborne chutia teplé, sú mäkučké a výborne sa zmrazujú. |
|
20. Kuk do vnútra. |