Marlenka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Receptík od Evka A. (evka.a) ID 35030 Veľmi som spokojná, spočiatku som sa toho veľmi bála, odkladala som to asi dva mesiace :-D ale s cestom sa pracovalo veľmi dobre, dobre sa vaľkalo, proste super. Ja som akurát nedala do cesta kakao, ale je dobre ho dať, je väčší kontrast medzi cestom a plnkou. A cesto som nenechávala oddychovať hodinu, asi len 15 minút, keď je teplé, lepšie sa s ním robí, najskôr vmiešavam múku vareškou, neskôr už rukou. Touto cestou ďakujem za skvelý receptík. Cesto: 100 g masla, 3 PL medu, 300 g kryšt. cukru, 1 KL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajcia, 700 g hladkej múky a asi 3 PL kakaa - ako sa komu ráči:) . Krém: 250 g masla, 1 sladené kondenzované mlieko, 2 smotanovo-vanilkové pudingy, 6 dcl mlieka a 4 PL cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Ako prvé, uvaríme si Salko deň vopred vo vode, 2,5-3 hodiny celé ponorené vo vode. Vznikne hnedá hustá hmota.
Cesto: Do hrnca dáme maslo, med, cukor a miešame na miernom ohni, kým sa nám všetko spojí a rozpustí. Sódu s octom zmiešame a pridáme do hrnca, zmes nám začne trochu kypieť, stále miešame. Za stáleho miešania pridáme vajcia, je nutné miešať, aby sa nám vajcia nezmenili na praženicu. Vznikne hnedá pena, vtedy odstavíme z ohňa.
Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu hladkú múku, vypracujte cesto, spravte si z neho hrubý valček a rozdeľte na 6 častí. Po jednej vyváľkajte ( môj typ: kým vaľkáte jednu placku, tak ostatné cesto si dajte do misy a zakryte potr. foliou, nestvrdne tak. Ak sa stane, že bude moc tuhé, nahriať na chvíľočku v mikrovlnke) , spravte si nejakú formu podľa ktorej budete vykrajovať cesto. Ja som použila A4 a od každého kraja širšiu ešte o 3 cm. Podľa tejto formy vykrojte cesto a preneste ho na opačnú stranu plechu, na ktorý si dáte papier na pečenie. Ja som pracovala s tromi plechmi, kým sa mi jeden plát upiekol (5-6 minút) treba sledovať, vyváľkala som si ďalší a tak až do konca. Odkrojky nechávame, nakoniec upečieme aj tie. Ja som ich pomlela na mlynčeku na orechy. Hotovú marlenku nimi posypeme z každej strany, na krajoch som si pomohla nožom.
Krém: Z mlieka, cukru a pudingu uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť, najlepšie je miešať až do vychladnutia, inak sa urobia hrudky, ja keď nestíham, tak chladím tak, že si dám do väčšieho hrnca vodu, do tej vody postavím puding, zakryjem ho potr. foliou, vraj to pomáha proti hrudkám, raz sa mi nespravili, raz áno, je dobre to občas premiešať, tak mi vychladne pomerne rýchlo. V lepšom prípade mi ho vymieša do vychladnutia manžel. Kým chladne, vyšľaháme si maslo, do ktorého postupne prišľahávame uvarené a vychladnuté salko. Nakoniec prišľaháme aj puding, šľaháme aby nám vznikla hladká hmota. Plnku si rozdelíme na 6 rovnakých častí. Ja som ju v mise nožom akoby rozdelila na 6 častí, a postupne odoberala, vyšlo mi to pekne. Na každý plát rozotrieme až po okraj, posledný plát tiež a aj boky. Nakoniec celú marlenku posypeme pomletými odkrojkami.