Pat a Mat - synovi k meninám



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto č. 1: 4 vajíčka, 150 g práškového cukru, 150 ml oleja, 100 ml horúcej vody, 250 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva (nie celý). Cesto č. 2: 5 vajíčok, 5 lyžíc práškového cukru, 120 g polohrubej múky, 60 g mletých orechov, 5 lyžíc vody, ½ prášku do pečiva. Krém na naplnenie torty č. 1: 1 šľahačka (najlepšie 33 % inak nebude taká tuhá), 100 g čokolády na varenie, stužovač šľahačky, jahodový kompót, lekvár na potretie. Krém na naplnenie torty č. 2: 125 ml šľahačky, 125 g mäkkého roztierateľného tvarohu, 30 g práškového cukru, ½ stužovača do šľahačky, lekvár na potretie, mandarinkový kompót. Krém na potretie torty: 125 ml mlieka, 12 g Zlatého klasu, 2 lyžičky kakaa, 20 g cukru (uvaríme puding), do vychladnutého pudingu vmiešame 70 g masla Hmota z cukríkov na potiahnutie torty: 100 g cukríkov, lyžica citrónovej šťavy, ½ lyžičky citrónovej arómy, práškový cukor podľa potreby, maslo na vymastenie misky, zelené potravinové farbivo. Ozdoby: robené priebežne z hmoty z cukríkov

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto č. 1: Vyšľaháme bielka a pridáme polovicu cukru (100 g). V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom (100 g). Postupne pridávame olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame sneh. Spodok formy (moja mala 21 cm) vymastiť a vysypať múkou. Boky formy potrieť studenou vodou (na mmb som vyčítala, že keď chcem mať korpus rovný nesmú sa vymastiť boky formy. Majú sa potrieť len studenou vodou. Aj tak som však musela vrch torty zrezať, aby bol rovný). Pečieme vo vyhriatej rúre pri asi 200 °C cca 30-40 minút. Toto cesto sa mi už po druhý krát nevydarilo, takže mi z tejto dávky vyšiel len spodok torty.

Cesto č. 1: Vyšľaháme bielka. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame múku, prášok do pečiva, vodu a orechy. Nakoniec vmiešame sneh. Formu som vymastila a vysypala múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri asi 180 °C cca 20-30 minút. Prerežeme na 2 časti.

Krém na naplnenie torty č. 1: Šľahačku nalejeme do hrnca a nalámeme do nej čokoládu. Za stáleho miešania necháme zovrieť. Necháme vychladnúť najlepšie v chladnička aspoň 1 hodinu. Potom pridáme stužovač a vyšľaháme. Korpus som potrela lekvárom, polovicou plnky, poukladala odkvapkané jahody a potom potrela druhou polovicou plnky.

Krém na naplnenie torty č.2: Šľahačku vyšľaháme so stužovačom, pridáme cukor, tvaroh a všetko premiešame. Korpus som potrela polovicou plnky, poukladala odkvapkané mandarinky a potrela druhou polovicou plnky.

Krém na potretie torty: Z mlieka, cukru, kakaa a Zlatého klasu uvaríme hustý puding. Do vychladnutého pudingu primiešame maslo a potrieme tortu.

Tortu som poťahovala hmotou z cukríkov a preto som nemohla tortu potrieť jedným z predchádzajúcich krémov. Hmota z cukríkov by sa roztiekla. Podklad pod cukríkovú hmotu musí tvoriť nejaký maslový krém.

Potretú tortu dáme do chladničky dobre vychladiť.

Hmota z cukríkov: Misku si vymastíme maslom. Ja som mala cukríky ružové a keďže som chcela čisto bielu hmotu tak som ich umyla (tie čo som mala sa umyť dali). Do misky dáme cukríky a lyžicu citrónovej šťavy. Dáme do mikrovlnky na cca 40 sekúnd (treba to sledovať). Vyberieme, pridáme citrónovú arómu a cukor (cukru som spotrebovala cca 300 g – ale to je skutočne len odhad, nevážila som to). Miešame a pridávame cukor dovtedy kým nie je hmota ako tak pokope. Potom si ju vyklopíme na cukrom posypanú pracovnú dosku a rukami potretými olejom ešte miesime. Vyvaľkáme na potrebnú veľkosť, tentoraz som podsypávala cukrom.

Korpusy, plnky, odkvapkané ovocie a lekvár. Pripravené na naplnenie.
Prvá vrstva s jahodami.
Druhá vrstva s mandarinkami.
Potretá celá torta. A ide do chladničky.
A je hotovo.
Iný pohľad
Detail.
Detail.
Rozrezaná.