Moja marlenka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ponúkam trošku vylepšený recept na marlenku. Do krému som pridala ešte karamelový puding, aby bolo plnky viac a tiež aby bol koláčik pekne mäkučký. To sa dosiahne práve pudingovou plnkou. A tiež pár vychytávok, aby sa cesto podarilo. * 100 g masla * 2 PL medu * 2 vajcia * 250g cukru * 1ČL octu * 1PL jedlej sódy * 700g hladkej múky (POZOR!!!!! po vášnivej debate, ktorá sa tu rozpútala, upravujem recept: dajte radšej menej múky, neviem, asi 600g, lebo cesto vraj veľmi ztvrdne, ak by bolo redšie, ľahko doňho zvyšnú múku zapracujete!!!!!) Krém: * 200g masla * 1 kondenzované mlieko Salko* 1 karamelový puding, 250g mletých vlašských orechov

POSTUP PŘÍPRAVY

Sódu s octom zmiešajte, do hrnca dajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte sódu a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajcia. Stále miešajte, až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavte.

Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu hladkú múku, vypracujte cesto, prikryte a nechajte hodinu odpočívať na teplom mieste. Po odpočinutí cesto rozdeľte na 8-9 rovnakých častí a každú rozvaľkajte na tenký plát a dajte piecť. Kondenzované mlieko 2-3 hodiny mierne varte celé ponorené vo vode. Potom ho nechajte vychladnúť (vznikne tuhá karamelová hmota).
Vyšlahajte ju z maslom a pomaličky po lyžiciach pridávajte za stáleho miešania karamelový puding. Keď je plnka vyšľahaná, pridajte orechy a jemne premiešajte. Jednotlivé pláty potrite krémom a jednu postrúhajte na poslednú vrstvu krému na povrchu koláčiku ( môže sa zmiešať s instantným kakaom, prípadne i orieškami.)

Zmes som šľahala metličkou, takto jej bolo viac ako keby som ju len miešala... Niektorým mamičkám sa koláčik moc nedaril, vraj cesto veľmi stvrdlo. Podľa mňa to môže byť aj v tom, že túto hmotu málo miešali, preto jej venujte dostatočnú pozornosť. Treba to variť, kým to nezhnedne, minimálne 7-10 min. Musí to byť pekné zlato hnedé!!!!
Pridala som múku a vypracovala hladké cesto, ktoré asi hodinku odpočívalo v teplúčku!!!!!!!!! Musí byť v teple, inak vám stvrdne!!!!!!!
Cesto som si rozdelila na 8 rovnakých častí a jednu menšiu, ktorá bude na strúhanie. Každú časť pekne vyvaľkať....
...a pomocou valčeka preniesť na poriadne pomúčený plech!!!!!!!!!!! To je veľmi dôležité, medové cesto sa veľmi lepí na plech, preto som ho aj dala na opačnú stranu plechu, keď sa aj prilepí, môžete ho pekne s nožom podrezať...
...upečený plát, trošku zúbkový, ale to vôbec nevadí. Keď chcete mať pláty pekné rovnučké, pred pečením ich na plechu zarovno odrežte...
...tu sú napečené pláty aj s jedným polámaným na strúhanie...
...plnku som zabudla nafotiť, pripravíte si ju pekne podľa postupu, maslo so salkom a potom uvarený, vychladnutý karamelový puding. Získa tak super karamelovú chuť. Ja som si puding pripravila s origoš karamelom. Asi 15dkg cukru upáliť na karamel, pridáme 400ml mlieka, na ohni miešame, kým sa nerozpustia všetky karamelové hrudky, do karamelového mliečka prilejeme s troškou mlieka rozrobený 1 sáčok zlatého klasu a spravíme puding.
Natierame pláty, plnka, plát, plnka, plát, plnka.... ja som marlenku rozdelila na dve menšie po 4 pláty, budete mať tak viac kúskov. Vrchnú plnku posypeme nastrúhaným plátom premiešaným s troškou mletých orechov, vrch ocikcakujeme čkoládkou a hotovo....Mňam.