Írsky sódový chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g hladkej múky T-650, 250 g celozrnnej múky, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 kávová lyžička soli, 1 kávová lyžička prášku do pečiva, 30 g masla /Hera/, 350 ml cmaru

POSTUP PŘÍPRAVY

Výborný rýchly chlebík, bez kysnutia.

Do misy preosejeme múku, aj celozrnnú - cez sitko s väčšími otvormi, ale treba ju prevzdušniť (keď mi nechceli prejsť všetky otruby, tak som ich potom zamiešala do múky) použila som špeciál-strednú celozrnnú
pridáme lyžičku sódy,soli a prášku do pečiva /lyžičky som dala mierne navŕšené/, poriadne premiešame s múkou
pridáme maslo a premiešame s múkou, ako keď sa robí posýpka
prilievame po troške cmar - ak ho nemáme, tak nám stačí pridať do mlieka 1 lyžicu citrónovej šťavy, alebo jablčného octu (skúšala som aj s mliekom, ale lepší je cmar)
a vareškou pomaly primiešavame múku.
Rukami premiesime, trošku bude lepiť,
preložíme na pomúčenú dosku.
Vymiesime 3 minúty, múky podsypávame len máličko, cesto má byť hladké, pružné a lesklejšie.
Bochník by mal mať priemer 15 cm a výšku 5 cm. Pomúčime hladkou múkou, nožom urobíme zárez v tvare písmena x,
preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme pri teplote 190° C, približne 35-40 min. Asi tak po 30-ich minútach skúste špajľou, či sa cesto neťahá. Správne upečený vydáva po poklopaní na spodok dutý zvuk.
Upečený bochník necháme vychladnúť na mriežke.
Chlebík je na povrchu chrumkavý, vnútri hutnejší, ale mäkký. A kto má rád grahamové pečivo, určite si pochutí. Nakrájame na tenšie krajce - chuťou pripomína sódové lokše :o)