Sójové mäso na spôsob číny



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

sójové mäso alebo mäsová verzia: bravčové alebo kuracie mäso * zeleninový bujón * olivový olej * mrkva * čínska kapusta * zelená paprika * červená paprika * pór * šalátová uhorka * cibuľa * maizena resp. zemiakový škrob (nemusí byť) * sójová omáčka sladká * sójová omáčka pikantná * PRÍLOHA: žeby ryža? :-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Gastrobleskovka.

1. Do menšieho hrnca dajte sójové mäso s jedným zeleninovým bujónom, osoľte,
2. pridajte vodu (keďže ideme variť :-)) a varte 20 minút.
3. Vychladnuté "akožemäso" dôkladne vyžmýkajte, nakrájajte na pásiky, alebo čo len chcete,
4. ochuťte sójovou omáčkou sladkou, ak chcete aj pikantnou, osoľte, a nechajte postáť, pokiaľ nenakrájate na slížiky všetku možnú zeleninu, ktorú vyhrabete v chladničke.
5. Dobre premiešajte a nechajte odpočívať.
5. Na slížiky nakrájajte všetku zeleninu - mrkvu (krájam ju škrabkou na zemiaky), uhorku, papriky,
6. a čínsku kapustu.
7. Nakoľko ideme opiecť mäso na olivovom oleji, dobre ho poprášte maizenou - resp. iným zemiakovým škrobom, premiešajte a šup s ním na panvicu.
8. Na panvici opekajte sprudka mäso... a zatiaľ
9. v druhej panvici sprudka opečte na olivovom oleji nakrájanú cibuľu, hneď pridajte ostatnú nakrájanú zeleninu okrem čínskej kapusty a za stáleho miešania opekajte na SILNOM ohni asi 2-3 minútky, aby ostala zelenina tvrdá, chrumkavá, ale "sparená".
10. Všetku osmahnutú zeleninu dajte do panvice k mäsu, osoľte, okoreňte mletým čiernym korením, pridajte bylinkovú soľ...... (stále miešajte)
11. ... pridajte a sprudka osmahnite čínsku kapustu....
12. ... a ak chcete, aby ste mali čínu "mazľavú" a "slizkú", ako býva zvykom, pridajte v troche vody rozmiešaný zemiakový škrob, chvíľočku povarte, len aby zhustla - a fertig, čína je na svete.
13. Neodmysliteľnou súčasťou číny sú paličky, ktorými ideme papkať. Kto drží diétu, nemusí byť zrovna najšikovnejší, aspoň spapká menej.
14. Nepoznám mamičku, ktorá má doma malé deti a našla by si čas jesť paličkami - väčšinou v "zúfalstve" do seba jedlo iba nahádžeme.... ale keď raz budem veľká, určite sa to naučím!!!