hrianky so zemiakmi

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

7-8 väčších zemiakov pokrájaných na kocky, 7 dkg, masla, 2 PL olivového oleja, 1 tavený syr v črievku, 1 konzerva šampiňónov (prípadne čerstvé pokrájané na plátky), 2 cibule pokrájané na mesiačiky, 2 dcl bieleho vína, sušený cesnak, soľ, čierne mleté korenie, 1 kl sušeného estragónu, pečivo (môže byť aj staršie - toustový chlieb, bageta, rožky, sendvič), petržlenová vňať, parmezán

POSTUP PŘÍPRAVY

Pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Na panvicu si dáme olivový olej, maslo a necháme dobre prehriať, pridáme pokrájanú cibuľu a zľahka ju orestujeme. K nej pridáme odkvapkané šampiňóny a asi 10 minút ich orestujeme, pridáme soľ, korenie a podlejeme vínom - necháme dusiť kým sa víno neodparí. Nakoniec pridáme estragón a sušený cenak podľa chuti.
Uvarené zemiaky scedíme, do horúcich vytlačíme tavený syr a len vidličkou ich pomačkáme aj so syrom, aby ostali aj malé kúsky zemiakov, syr sa dobre rozpustí v horúcich zemiakoch. K nim pridáme šampiňónovú zmes a premiešame.
Pečivo opečieme v hriankovači, prípadne v rúre na plechu, ktorý vyložíme papierom a na opečené hrianky dáme vrstvu zmesi, posypeme strúhaným parmezánom a pokrájanou petržlenovou vňaťou. Podávame teplé.
Kto nemá rád huby, môže namiesto nich pridať olivy, ale potom pozor na soľ, olivy zvyknú byť slané.
Toto jedlo je rýchle a veľmi chutné, aj keď čakáte návštevu tak si hrianky ako chuťovky môžete vopred pripraviť a potom ich len zohriať v mikrovlnke.

Ja som vyskúšala aj inú verziu bez dusenej zmesi s vínom.
Do uvarených zemiakov som dala tavený syr, asi 1/2 črievka pečeňovky, salámku humenský ščipák pokrájanú na pásiky a sušený majorán. Aj táto verzia sa osvedčila.