Môj zemiakový chlebík



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Keď že tu nastal bum s pečením chlebíka neodolala som a dnes som piekla aj ja po dlhšej dobe. Toto je môj starý, klasický, overený recept ktorý by som nezamenila za žiadny iný. Potrebujeme: 1kg hladká múka extra špeciál, 1kocka droždie, 0.5l vlažná voda, 3 zemiaky, 1 polievková lyžica octu, 1 polievková lyžica soľ, 0.5 lyžice rasca.

POSTUP PŘÍPRAVY

Múku dáme do nádoby kde bude cesto kysnúť do nej si pridáme kvások z droždia a vody, pridáme soľ, zemiaky, ocot a rascu všetko dobre vypracujeme vrch posypeme múkou prikryjeme obrúskom a necháme kysnúť. Keď podkysne prepracujeme ešte raz a necháme vykysnúť. Pripravíme si pekáč v ktorom budeme chlebík piecť ja si do pekáča dávam papier na pečenie lebo mám istotu, že sa mi nič neprilepí. Keď cesto vykyslo dáme si ho na dosku a vypracujeme si ho do tvaru pekáča a vložíme ho doň. Pred pečením si rozohrejeme rúru chlebík potrieme vodou a dáme ho piecť. Prvých 20min. na 200stupňou a potom stiahneme na 150 a pečieme ešte 1 hodinu. Po vybratí z rúry prikryjeme čistou vo vode namočenou utierkou na 5 minút.Prajem aby sa vám chlebík vydaril a hlavne aby chutil.

Z chlebíka sú veľmi veľké krajce tak mi si ho režeme ešte na štvrtky .
a ešte raz