SMREKOVY SIRUP ***** PRI NACHLADNUTI
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Smrekové výhonky,kryštálový cukor-krupica
POSTUP PŘÍPRAVY
Smrekové výhonky vhodné na sirup rozpoznáme tak,že sú svetlozelenej farby,to sú tohtoročné,a sú hebké na dotyk.Na veľký zavárací pohár potrebujeme 1 kg cukru,čím jemnejší,tým lepší a kopu mladých výhonkov asi o dlžke malíčka.Výhonky presýpame cukrom,prikryjeme servítkou a dáme na slnečné miesto na jeden mesiac.Potom šťavu prelisujeme cez tenkú čistú látku,opatrne ju necháme zovrieť,naplníme do fľaše a odložíme.Najlepšie v tmavom skle a do chladu.Používame ráno a večer pri kašli.Ak nechceme sterilizovať,môžeme pridať aj med,pretože ten zohrievaním stráca účinok.
Ak chcete robiť sirup,je najvyšší čas zberať.