Kamarátkin chlebík



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tento recept som dostala od kamarátky, pretože sa mi nedaril upiecť chlebík, v ktorom by sa mi nespravila diera alebo nemal nejakú inú chybu. Od vtedy pečiem iba podľa tohto receptu. Takže potrebujeme: 500 g Mix B, 1 ČL soli, 1 ČL rasce, 1 sáčok droždia Dr. Oetker, 50 ml 100 % slnečnicového oleja, 500 ml vlažnej skoro až teplej vody. Ja som si to trochu vylepšila a niekedy namiesto vody, dávam teplú zliatu vodu z varených zemiakov a 50 - 100 g Mix B nahradím buď teffovou múkou alebou zmesou na tmavy chlieb od Scharu a ešte niekedy namiesto rasce dám chlebové korenie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Chlebík pečiem iba v rúre, v piecke som neskúšala. Takže namastíme si formu, v ktorej budeme piecť. V miske zmiešame múku,droždie, soľ a rascu,potom pridáme vodu,olej a varechou vypracujem cesto (Môžete si zmiešať aj v robote alebo mixérom metličkami na kysnuté cesto).Dáme do formy a naolejovanou lyžicou ho vyrovnáme do celej formy, lebo to cesto je husté.Zakryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť (keď je veľmi teplo, stačí aj menej, treba usledovať, ale väčšinou je to tých 30 minút)Takých 10 až 12 minút pred dokysnutím si zapneme rúru na 200 stupňov, rošt dáme najnižšie, ako sa dá a naspodok dáme stredne veľký hrniec alebo skôr menší s horúcou vodou.Potom tam chlieb vložíme a pečieme ho 50 minút, pričom po prvých 20 minútach vypneme horný rošt. Zvyšných 30 minút nechám piecť len zospodu. Vlastne 25 minút, lebo potom už celkom vypneme teplotu a tých 5 minút sa to dopečie. Dobrú chuť.

Tu je krajec z tohto chlebíka, na pohľad je skoro rovnaký ako normálny chlieb.
V takejto sklenej mise som piekla.
A tu je už upečený :)