Bezlepkové žemle



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 - 400g bezlepkovej múky PROMIX UNI,1 čerstvé droždie FALA, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, 2 vajcia, 3 pol.lyžice oleja, 250 - 300 ml. mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

V malom množstve vlažného mlieka rozpustíme droždie s lyžičkou cukru. Do misky dáme múku, soľ, 1 vajíčko, olej, pridáme kvások a mlieko. Cesto dobre vymiešame. Hneď po vymiešaní mokrými rukami bez použitia múky vytvarujeme žemle, poprípade rožteky a dáme na pečiaci papier. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme 15 - 20 min. kysnúť. Rúru rozohrejeme na najvyšší stupeň,do spodnej časti rúry dáme nádobu s vodou. Nakysnúté žemle dáme do rúry ale teplotu neznižujeme, po 10 min. môžeme posypať syrom, alebo semienkami. Do zlatova ich pečieme ešte 5 - 10 min.