Deka zo 100 štvorcov



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Veľkosť deky je asi 150x150 cm. Spotreba:Bavlnená látka na spodnú stranu deky o šírke 150 cm-1,5 m.Rozne zvyšky látok čo máte doma,alebo u starkej,najlepšie bavlnené.Keď nie,stačí zájsť do obchodu vybrať zladené farebné odtiene a poobzerať sa či nemajú látky vo výpredaji....zbytky látok.POZOR!Keď kúpite novú bavlnenú látku,doma ju sparte horúcou vodou,aby sa Vám pri neskoršom praní nezrazila. Množstvo látky voľte tak,aby ste mali 100 štvorcov o veľkosti 17x17 cm,vatelín šírka 150 cm-3 metre.....šikmá stužka o šírke 4 cm /ja som zohnala iba 3 cm a v pohode stačila/ ,zapínacie špendlíky asi 100 kusov /ja som použila obyčajné špendíky,akurát som bola potom doškrabaná-ale dalo sa.

POSTUP PŘÍPRAVY

Keby mal niekto záujem,napíšem postup.Ale je to veľmi jednoduché.Nikdy som patchwork nešila,len ho obdivovala a hop,už mám jeden doma.Je to deka na zem,na vaľanie sa batoliatku po zemi.Ale kedže je i zateplená dvojnásobnou vrstvou vatelínu je i teplučká.No a samozrejme slúži aj na prikrytie sa.Manžel už otestoval a schválil.



*Zhotovíme si jeden kartónový štvorec o rozmere 17x17 cm /už je to aj s pridaním na zašitie/.A nastriháme si 100 štvorcov.
Pracovný postup:
*Látková štvorce si rozmiestnime na podlahu,alebo na posteľ v ľubovoľnom poradí 10x10 štvorcov.Vždy zošijeme len jednu radu....10 štvorcov 1 cm od okraja/záševok/.Až máme takto ušitých 10 radov po 10 štvorcoch.,švové prídavky si rozžehlíme.DOPORUČUJEM!!!Teraz zošijeme jednotlivé rady a zase rozžehlíme prídavky.Máme ušitú hornú stranu deky.

*Spodnú stranu deky,2 vrstvy vatelínu /vatelín si preložíme na polovicu/ a vrchnú patchworkovú stranu deky položíme presne na seba.Všetky vrstvy spojíme vždy uprostred každého štvorca zatváracím špendlíkom alebo obyč.špendlíkom.Doporučujem robiť na veľkom stole,posteli alebo na zemi.

*Na stroji nastabíme veľký endľovací steh a najskor prejdeme cez celú látku,cez všetky štvorce-cez švy štvorcov zhora dole a potom zľava doprava.Týmto stehom prejdeme aj po obvode deky.
Už máme skoro hotovo!!!!

*Okraje látky olemujeme šikmou stužkou.Tú si preložíme na polovicu tak,aby širšia polovica ležala na spodnej strany deky.Pristehujeme,v rohoch deky stužku zložíme do malých záhybov.Prišijeme strojom.


Dúfam,že som to napísala zrozumiteľne.Keby niečo,rada opoviem.

...
...