SILVESTROVSKÁ KAPUSTNICA super de luxe špeciál :-)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
rozpis pre 10 osôb:
3 l vody *
1 KL čierneho celého korenia *
1 KL čierneho mletého korenia *
2 KL rasce *
4 zrnká nového korenia *
2 ks bobkového listu *
2 zrná jalovca (borievky) *
35 g sušených húb *
1 kg kyslej pokrájanej kapusty *
1/2 kg údenej krkovičky *
olej *
350 g bravčového pliecka *
2 cibule *
1 ČL červenej papriky *
5 sušených sliviek *
100 g údenej slaniny *
6 strúčikov cesnaku *
1/2 kg údenej klobásy *
2 zemiaky *
500 ml kyslej smotany
POSTUP PŘÍPRAVY
O tejto vynikajúcej kapustnici som počula moju maminu spievať niekoľko rokov vždy v decembri ódy. Mávali ju totiž v práci každoročne na predvianočnom večierku. Bola to špecialita jedného kolegu, ktorý vlastnil "know-how". Mamina si recept pýtala niekoľko rokov, už som ani nedúfala, že ho niekedy donesie... A stalo sa! Odvtedy robievam túto kapustnicu každoročne v obrovskom hrnci a recept je veľmi žiadaný - odovzdávam ho ďalej. :-) Tak sa oň podelím aj s Vami.
Minulý rok som postup nafotila, ale po Novom roku už recept nebol aktuálny, tak ho sem dávam až teraz.
Varenie je rozdelené na 2 dni a samozrejme odležaná kapustnica je najlepšia.
 |
1. Nachystáme 1 KL čierneho celého korenia, 1 KL čierneho mletého korenia, 2 KL rasce, 4 zrnká nového korenia, 2 ks bobkového listu, 2 zrnká jalovca (borievky) a 35 g sušených húb. |
 |
2. Všetky prísady z bodu 1 dáme variť do hrnca s 3 litrami vody. |
 |
3. Po pol hodinke varenia pridáme nakrájanú kyslú kapustu, ... |
 |
4. ... po ďalšej pol hodinke varenia pridáme do hrnca na kocky nakrájanú údenú krkovičku. |
 |
5. Medzitým na oleji speníme 1 na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané bravčové pliecko a červenú mletú papriku a chvíľu dusíme. |
 |
6. Mäso pridáme do hrnca spolu s 5 sušenými slivkami a varíme spolu cca 1 hodinu. |
 |
7. Údenú slaninu nakrájame na drobné kocôčky, vyškvaríme ju, oškvarky pridáme ku variacej sa kapustnici ... |
 |
8. ... a na masti, ktorá nám zostala po oškvarkoch speníme druhú cibuľu, čo sme mali nachystanú. |
 |
9. Osmaženú cibuľu pridáme do hrnca spolu s cesnakom nakrájaným na plátky. Necháme ešte chvíľu povariť a to bude na dnes všetko. Hrniec odložíme do chladu a 24 hodín si ho nevšímame. |
 |
10. Na druhý deň privedieme "skorokapustnicu" do varu, pridáme klobásu. Tu sú 2 možnosti. buď ju dáme nakrájanú na kolieska hneď alebo ju dáme variť vcelku a na kolieska ju nakrájame až po uvarení. |
 |
11. Medzitým postrúhame 2 zemiaky, pridáme ich do hrnca a všetko spolu varíme necelú polhodinu. |
 |
12. Naposledy sa pridá kyslá smotana a všetko ešte necháme chvíľu povariť. |
 |
13. Odležaná kapustnica je najlepšia! |
 |
14. My si bez nej Silvester a Nový rok už ani nevieme predstaviť. :-) |