Vianočka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250 ml vlažného mlieka,
100g cukru,
1 vanilkový cukor,
125g rozpusteného masla,
2 vajcia,
štipka soli,
250g hladkej múky,
400g polohrubej múky,
1,5 lyžičky sušeného droždia,
100g hrozienok,
mandle,
vajce a maslo na potretie
POSTUP PŘÍPRAVY
Keďže ide o recept do domácej pekárne, postup nie je zložitý, všetko postupne dať do pekárne a zapnúť na program cesto, ten môj trvá 1 h 50 min.
Cesto vyberiem krásne nakysnuté a rozdelím na polovicu (ak nerozdelím, vyjde jedna obria vianočka ako na hlavnej foto). Potom upletiem z 9 častí vianočku (obrázkový postup som pridala z internetu, moje fotky neboli tak pekné a priamo adresu mi sem nejde vložiť). Potriem vajíčkom a posypem mandľami.
Dôležité je, že až po upletení zapnem rúru a ešte kým sa rúra vyhreje na 160 stupňov vianočka kysne. Hoci to znie divne, pečiem ju na 160 stupňov 1 a pol hodiny, prvú pol hodinu rúru neotváram aby nesplaskla. Po pol hodine ju vyberiem a prikryjem alobalom. Potom zase mierne dopekám. Keď sa pečie takto pomaly tak je krásne nakysnutá a nie je vysušená.
Keď ju vyberiem von, ešte ju potriem rozpusteným maslom.
Vyskúšajte, je výborná a hlavne nebolia ruky z miesenia cesta :)
|
Cesto rozdelím na polovicu lebo krásne vyjdú dve vianočky. Každú polovicu rozdelím na 8 rovnakých dielov. 1 diel dám nabok. |
|
7 dielov ušúľam na rovnako dlhé valčeky, ja mám silikónovú podložku vo veľkosti plecha a je to super pomocník.
4 diely dám vedľa seba. |
|
Ak toto niekto nerobil tak to vyzerá ako veľká veda ale nie je, treba sa poriadne pozrieť na obrázok a je to hračka. Začínam pletením tak, že prehodím vnútorné valčeky a potom postupne pridávam vonkajšie. Ťažko sa to píše ale ľahko robí. Až raz človek príde na to ako, tak už to ide rýchlo... |
|
Takto to má pokračovať |
|
Takto sa položí spodná časť na plech. Ja dávam papier na pečenie potretý preistotu olejom. Do vianočky rukou spravím žliabok aby ďalšie poschodie lepšie držalo. |
|
Druhé poschodie sa robí jednoducho, z troch valčekov upletiem cop a dám na prvé poschodie. |
|
Posledný kúsok cesta rozdelím na polovicu a vyšúľam dva tenké valčeky, tie už iba obtočím jeden o druhý, snažím sa ich urobiť čo najdlhšie a konce zahnúť až pod spodok vianočky. Pozor aby na vrchnom cope neboli trhliny, vyčnievajúce hrozienka a podobne lebo vám v rúre pri kysnutí praskne. Na chuti to ale samozrejme nevadí. Potriem žĺtkom a posypem mandľami. Zapichnem tri špajle aby sa nezrútila z toho tepla čo ju čaká :)
A šup s ňou do rúry. Toto je už môj originál. |
|
Rúru nastavím na rovnomerné pečenie, 160 stupňov a budík na pol hodinu. |
|
Takto vyzerá po pol hodine, skoro ako hotová ale zdanie klame, v nútri je úplne surová. Ako vidieť na foto, vľavo od stredu mi prameň praskol, mala som tam trčiace hrozienko ale nechcelo sa mi pliesť ten vrchný prameň znovu. |
|
Prikryjem alobalom a pečiem ďalšiu hodinku. Po pol hodinke preistotu skontrolujem ale keď vyťahujem špajlu tak ešte nie je čistá, cesto sa lepí. |
|
A toto je výsledok. Ešte ju potriem maslom aby kôrka bola mäkká.
Moja foto síce nie je na výstavu ale chuťovo je výborná.
Vraj je najlepšia keď sa aspoň deň-dva odleží ale toľko u nás ešte nevydržala...
Budem sa tešiť na vaše komentáre :) |