Vianočka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 ml vlažného mlieka, 100g cukru, 1 vanilkový cukor, 125g rozpusteného masla, 2 vajcia, štipka soli, 250g hladkej múky, 400g polohrubej múky, 1,5 lyžičky sušeného droždia, 100g hrozienok, mandle, vajce a maslo na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

Keďže ide o recept do domácej pekárne, postup nie je zložitý, všetko postupne dať do pekárne a zapnúť na program cesto, ten môj trvá 1 h 50 min.
Cesto vyberiem krásne nakysnuté a rozdelím na polovicu (ak nerozdelím, vyjde jedna obria vianočka ako na hlavnej foto). Potom upletiem z 9 častí vianočku (obrázkový postup som pridala z internetu, moje fotky neboli tak pekné a priamo adresu mi sem nejde vložiť). Potriem vajíčkom a posypem mandľami.
Dôležité je, že až po upletení zapnem rúru a ešte kým sa rúra vyhreje na 160 stupňov vianočka kysne. Hoci to znie divne, pečiem ju na 160 stupňov 1 a pol hodiny, prvú pol hodinu rúru neotváram aby nesplaskla. Po pol hodine ju vyberiem a prikryjem alobalom. Potom zase mierne dopekám. Keď sa pečie takto pomaly tak je krásne nakysnutá a nie je vysušená.
Keď ju vyberiem von, ešte ju potriem rozpusteným maslom.
Vyskúšajte, je výborná a hlavne nebolia ruky z miesenia cesta :)

Cesto rozdelím na polovicu lebo krásne vyjdú dve vianočky. Každú polovicu rozdelím na 8 rovnakých dielov. 1 diel dám nabok.
7 dielov ušúľam na rovnako dlhé valčeky, ja mám silikónovú podložku vo veľkosti plecha a je to super pomocník. 4 diely dám vedľa seba.
Ak toto niekto nerobil tak to vyzerá ako veľká veda ale nie je, treba sa poriadne pozrieť na obrázok a je to hračka. Začínam pletením tak, že prehodím vnútorné valčeky a potom postupne pridávam vonkajšie. Ťažko sa to píše ale ľahko robí. Až raz človek príde na to ako, tak už to ide rýchlo...
Takto to má pokračovať
Takto sa položí spodná časť na plech. Ja dávam papier na pečenie potretý preistotu olejom. Do vianočky rukou spravím žliabok aby ďalšie poschodie lepšie držalo.
Druhé poschodie sa robí jednoducho, z troch valčekov upletiem cop a dám na prvé poschodie.
Posledný kúsok cesta rozdelím na polovicu a vyšúľam dva tenké valčeky, tie už iba obtočím jeden o druhý, snažím sa ich urobiť čo najdlhšie a konce zahnúť až pod spodok vianočky. Pozor aby na vrchnom cope neboli trhliny, vyčnievajúce hrozienka a podobne lebo vám v rúre pri kysnutí praskne. Na chuti to ale samozrejme nevadí. Potriem žĺtkom a posypem mandľami. Zapichnem tri špajle aby sa nezrútila z toho tepla čo ju čaká :) A šup s ňou do rúry. Toto je už môj originál.
Rúru nastavím na rovnomerné pečenie, 160 stupňov a budík na pol hodinu.
Takto vyzerá po pol hodine, skoro ako hotová ale zdanie klame, v nútri je úplne surová. Ako vidieť na foto, vľavo od stredu mi prameň praskol, mala som tam trčiace hrozienko ale nechcelo sa mi pliesť ten vrchný prameň znovu.
Prikryjem alobalom a pečiem ďalšiu hodinku. Po pol hodinke preistotu skontrolujem ale keď vyťahujem špajlu tak ešte nie je čistá, cesto sa lepí.
A toto je výsledok. Ešte ju potriem maslom aby kôrka bola mäkká. Moja foto síce nie je na výstavu ale chuťovo je výborná. Vraj je najlepšia keď sa aspoň deň-dva odleží ale toľko u nás ešte nevydržala... Budem sa tešiť na vaše komentáre :)