Klasická vianočná štóla



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 kocky čerstvých kvasníc * 80g práškového cukru * 150ml vlažného mlieka (prípadne aj viac podľa potreby) * 500g polohrubej múky * 240 g rozpusteného masla (nie Masielko, Hera a pod.!) * 1/2 čajovej lyžičky soli * 50g nahrubo posekaných nelúpaných mandlí (prípadne lieskovcov alebo vlašských orechov) * 50g kandizovanej citrónovej kôry * 50g kandizovanej pomarančovej kôry * 50g kandizovaných čerešní * 100g hrozienok * 1/2 čajovej lyžičky postrúhanej sušenej citrónovej kôry * práškový cukor na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Zaujímavosti:
Tradícia pečenia štól vznikla v Drážďanoch v Nemecku. Prvé historické zmienky pochádzajú už z roku 1474. Dresdner Striezelmarkt - najstarší nemecký vianočný trh je pomenovaný práve podľa tohto tradičného vianočného pečiva. Označenie Dresdner Stollen sa stalo chránenou registrovanou známkou a toto označenie sa môže od roku 1997 používať len pre štóly pečené v Drážďanoch.
Hovorí sa, že štóla nesmie byť rozkrájaná skôr ako na Štedrý večer po bohoslužbe. Vraj sa tým ochráni dom pred chorobami a nešťastím. Tradícia tiež hovorí, že tvar štóly symbolizuje Ježiška zabaleného do plienky.
Nemci začínajú s pečením vianočných štól už 3-4 týždne pred vianocami, pretože sa v nej lepšie rozložia všetky chute a vône. Ja pekávam štólu už asi 6 rokov a musim potvrdiť, že skôr upečená štóla naozaj lepšie chutí. Nie vždy mi to však časovo vyjde. A stalo sa mi už aj to, že som ju musela piecť dvakrát, lebo sa do vianoc zjedla :)

Postup je nasledovný:
Začneme tým, že asi 2 hodiny pred pečením (najlepšie cez noc) naložíme všetko posekané kandizované ovocie aj s hrozienkami do rumu (komu došiel rum - ako mne, môže použiť mandľový likér Amaretto, poprípade môžte zmiešať rum s vodou - aby ste zbytočne nemíňali veľa rumu, lebo kandizované ovocie,ktorého je celkom dosť by malo byť úplne zaliate).
Na kvások rozpustíme vo vlažnom mlieku rozdrobené droždie a 2 polievkové lyžice cukru. Prikryté necháme v teple kysnúť asi 10-15 minút. Do väčšej misy dáme preosiatu múku so soľou, 180g rozpusteného masla, vlažné mlieko a zvyšný cukor. Pridáme kvások a vypracujem cesto (cesto nesmie byť tuhé - ak sa tak stane pridáme mlieko). Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hod. Do vykysnutého cesta vmiešame posekané mandle, odkvapkané posekané kandizované ovocie, hrozienka. Cesto necháme znovu kysnúť asi 1 hod. Z cesta vytvoríme oválny bochníček (tradične sa do neho urobí ešte priehlbina, do ktorej sa preklopí polovica cesta). Dbáme na to, aby nám hrozienka zo štóly veľmi nevytŕčali, lebo by pravdepodobne ako prvé zhoreli, takže ich pekne pozatláčame do cesta. Štólu pečieme vo vyhriatej rúre na dobre vymastenom plechu (prípadne v špeciálnej forme na štólu) asi 60 min.(uvedený čas platí pre plynovú rúru, v elektrickej sa pravdepodobne upečie aj za kratší čas, preto štólu počas pečenia priebežne kontrolujeme). Aby cesto v rúre lepšie držalo tvar môžme ho obtočiť zloženými pásikmi alobalu, ktoré po upečení odstránime. Nič nie je stratené ani v prípade, že sa cesto teplom viac "rozkydne" po plechu - vtedy upečenú štólu rozrežeme po dĺžke a obidve polovice nakrájame na pekné plátky. Horúcu štólu potierame zvyšným rozpusteným maslom tak dlho, až kým povrch neprijme žiadny tuk a posypeme v hrubšej vrstve práškovým cukrom (keď sa prvá vrstva cukru vsiakne, posypeme hrubo ešte raz).
Skladujeme ju zabalenú v alobale a utierke na chladnom mieste. U nás tento koláčik "padne" ako prvý :)) Komu by nestačil tento postup v kocke, pridala som aj obrázkový - slovne zjednodušený...

Všetko sušené ovocie zmiešame okrem mandlí.
Ovocie zalejeme rumom a necháme zopár hodín odležať.
Múku preosejeme a pridáme soľ a zamiešame. V druhej mise si pripravíme kvások z droždia (nie je odfotené), 2 lyžíc cukru a trošky vlažného mlieka. Necháme ca. 10-15 min. prikryté kysnúť.
Do múky taktiež pridáme sušenú citrónovú kôru...
A pridáme aj práškový cukor...
Napokon prilejeme 180g rozpusteného masla a vlažné mlieko.
Medzitým nám pekne narástol kvások...
Kvások zamiešame ako posledný v poradí do cesta...
Cesto poriadne vareškou vymiesime - dáme si naozaj záležať, aby sme do cesta dostali čo najviac vzduchu, čo znamená, že bude potom dobre kysnúť. Cesto nesmie byť tuhé!!! Podľa potreby je možné pridať mlieko na zriedenie. Cesto odložíme na teplejšie miesto, zakryjeme utierkou a necháme ca. 1 hodinu kysnúť (niekedy stačí aj menej).
Po približne 1 hodine, vykysnuté cesto znova vareškou premiešame a zapracujeme do neho odkvapkané sušené ovocie a posekané mandle. Znova zakryjeme a necháme opäť kysnúť ca. 1 hodinu.
Pred pečením vykysnuté cesto poriadne premiesime, dáme ho na dosku a vytvoríme typický "štólovský" bochník. Premiestnime ho na poriadne olejom vymazaný plech na pečenie.
Aby si štóla udržala požadovaný tvar a "nerozkydla" sa nám na plechu, môžeme ju obtočiť zloženými pásikmi alobalu. Pečieme mierne ca. 1 hodinu (v elektrických rúrach aj kratšie).
Čerstvo upečenú štólu hneď po vybratí z rúry ešte za horúca potierame zvyšným rozpusteným maslom.
A následne hojne pocukríme práškovým cukrom...
Po vsiaknutí prvej vrstvy cukru, znova pocukríme, aby bola štóla biela ako čerstvo napadnutý sniežik :) Po úplnom vychladnutí ju zabalíme do alobalu a utierky a odložíme na chladné miesto až do vianoc (ak sa nám podarí čakať:)