
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Výborné! pol kg zemiakov, 50 g tuku, 1 ČL prášku do pečiva (PDP), 100 g PH múky + podľa potreby, 2 vajcia, muškátový oriešok, olej na vyprážanie, soľ, čierne korenie, 1 dl vody
POSTUP PŘÍPRAVY
Dajte zovrieť vodu s troškou soli a tukom. Do vriacej tekutiny naraz vsypte múku a miešajte, kým sa masa neoddeľuje od hrnca. Preložte do misky a hned vmiešajte 1 vajce. Cesto nechajte vychladnúť.
Zemiaky ošúpte, umyte a na hrubo nastrúhajte. Do masy vmiešajte 2. vajce, pridajte postrúhané zemiaky a PDP. Osoľte, okorente a dochuťte trochou mušk. orieška. Podľa potreby pridajte múku (ja jej dávam ešte viac, ale závisí od zemiakov) - cesto má byť ako na placky. Olej zohrejte. Pomocou dvoch polievkových lyžíc vkladajte kúsky cesta do rozpáleného oleja. Vyprážajte asi 8-10 min alebo podľa potreby.
![]() |
Najprv si pripravíme takúto hmotu. |
![]() |
surové zemiaky nahrubo nastrúhame. |
![]() |
Zemiaky s pripravenou masou zmiešame, pridáme ešte múku, soľ, a koreniny. Múku pridáme toľko, aby cesto bolo ako na placky. |
![]() |
Vyprážame. |
![]() |
a tu sú hotové, chrumkavé placky. |