Betlehem z medovníka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Moje „Medovníky“ ako robím ja, sú najlepšie a najvoňavšie/
Toto cesto používam aj na chalúpky a betlehemy.
25 dkg masla
80 dkg hladkej múky špeciál
32 dkg práškového cukru
2 PL mletej škorice
1 PL sódy bicarbony / všetky sypané ingrediencie 2x preosiať s múkou /
4 PL zohriateho medu
4 celé vajcia
10 potlčených klinčekov
Maslo a cukor vymiešať, pridať vajcia a koreniny pridať do múky . Všetko spolu zmiesiť a do druhého dňa nechať odstáť. Na druhý deň znovu dobre vymiesiť. Vyvaľkať na ½ cm hrúbku.
Vykrojené medovníčky pečieme na mastnom papieri /papier na pečenie / krátko podľa hrúbky medovníkov. Cca 7 min na 180 st.C.
Horúce medovníky potierame : 1,5 ČL medu
1 ČL kakao nie moc tmavé
med s kakaom v poháriku vymiešame na hustú kašu a pridáme
1 vajce a znovu vymiešame
Upečené perníky kladieme na rovný plech aby boli pekné rovné a zdobíme ich až o 1-2dni.
Zdobiť bielkovou polevou : 1 bielok a 15-18 dkg 2x preosiateho práškového cukru, pár kvapiek
citronovej šťavy.
Dobre vymiešať cca 20 minút.
Zdobím kornútkom z papiera . Mikrotenovým sáčkom som sa doposiaľ nenaučila.
POSTUP PŘÍPRAVY
Na betlehem si pripravím šablóny podľa veľkosti a tvaru. Jednotlivé steny spájam guľatými špáratkami a následne vymiešaným bielkom. Hlavne sa neponáhľame , všetko musí mať svoj čas. Jednotlivé steny a striešku zdobíme pred spájaním jednotlivých dielov./ Hlavne aby bola ozdobná poleva už zaschnutá/. Jednotlivé aranžmá okolo betlehemu alebo dovnútra robím podľa vlastného vkusu.
Veľa úspechov.