Betlehem z medovníka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Moje „Medovníky“ ako robím ja, sú najlepšie a najvoňavšie/ Toto cesto používam aj na chalúpky a betlehemy. 25 dkg masla 80 dkg hladkej múky špeciál 32 dkg práškového cukru 2 PL mletej škorice 1 PL sódy bicarbony / všetky sypané ingrediencie 2x preosiať s múkou / 4 PL zohriateho medu 4 celé vajcia 10 potlčených klinčekov Maslo a cukor vymiešať, pridať vajcia a koreniny pridať do múky . Všetko spolu zmiesiť a do druhého dňa nechať odstáť. Na druhý deň znovu dobre vymiesiť. Vyvaľkať na ½ cm hrúbku. Vykrojené medovníčky pečieme na mastnom papieri /papier na pečenie / krátko podľa hrúbky medovníkov. Cca 7 min na 180 st.C. Horúce medovníky potierame : 1,5 ČL medu 1 ČL kakao nie moc tmavé med s kakaom v poháriku vymiešame na hustú kašu a pridáme 1 vajce a znovu vymiešame Upečené perníky kladieme na rovný plech aby boli pekné rovné a zdobíme ich až o 1-2dni. Zdobiť bielkovou polevou : 1 bielok a 15-18 dkg 2x preosiateho práškového cukru, pár kvapiek citronovej šťavy. Dobre vymiešať cca 20 minút. Zdobím kornútkom z papiera . Mikrotenovým sáčkom som sa doposiaľ nenaučila.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na betlehem si pripravím šablóny podľa veľkosti a tvaru. Jednotlivé steny spájam guľatými špáratkami a následne vymiešaným bielkom. Hlavne sa neponáhľame , všetko musí mať svoj čas. Jednotlivé steny a striešku zdobíme pred spájaním jednotlivých dielov./ Hlavne aby bola ozdobná poleva už zaschnutá/. Jednotlivé aranžmá okolo betlehemu alebo dovnútra robím podľa vlastného vkusu.
Veľa úspechov.