Medovníčky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
350 g hladká múka
200 g práškový cukor
2 väčšie vajíčka
1 PL mletá škorica
5 ks zomleté klinčeky
1 PL citrónová šťava
40 g mleté orechy
2 PL medu
1/2 PL soda bikarbóny
1 žĺtok na potretie
POLEVA NA OZDOBENIE:
150 g práškový cukor+ 1 bielok
POSTUP PŘÍPRAVY
Do preosiatej múky vmiešame cukor, orechy, škoricu a klinčeky. Med za stáleho miešania zohrejeme a pridáme sodu biksarbónu. Vznikne pena, ktorú vlejeme do múky. Pridáme vajcia a všetko spolu dobre vypracujeme. Cesto necháme odležať v chlade(najlepšie je urobiť ho deň vopred).
Cesto na doske rozvaľkáme na hrúbku 5-7 mm a ozdobnými formičkami vykrajujeme medovníčky.
Poukladáme ich (ďalej od seba) na vymastený plech, potrieme žĺtkom. Niektoré ozdobíme hrozienkami ine orechami podľa uváženia.Upečieme vo vyhriatej rúre.
Z bielka ušľaháme sneh a zašľaháme doň preosiaty cukor. Vznikne krémovitá hmota, ktorou ozdobujeme medovníčky podľa vlastnej fantázie. Na ozdobenie staačí mikrotenové vrecúško, na ktorom v rožku urobíme maličkú dieročku.
A dielko je hotové, prajem dobré mlsnanie