Macíkovia z perníkového cesta s jablkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 celé vajcia * 250 g práškového cukru * 50 g medu * 1 PL kakaa * 1 PL korenia do perníčkov * 2 dcl oleja * 1 dcl mlieka * 400 g polohrubej múky * 1 vanilkový cukor * 600 g strúhaných jabĺk * prášok do pečiva

POSTUP PŘÍPRAVY

Och, to bolo dnes radosti, keď sa Laurinka dozvedela, že si upečieme perníkových macíkov s jabĺčkami! A bolo to radosti, keď Laura celých dvoch macíkov zjedla! Okrem iného, mám naozaj šťastie, že môjmu koníčku holduje aj dcérka (aspoň viem, na koho sa podala :-)) a že so mnou vydrží v kuchyni niekedy aj x-dňa a úplne zabudne na svojho milovaného Buzza Lightyeara, bez ktorého nemôže v poslednej dobe žiť.
Recept som odkukala z „Perníkového koláča s jablkami“, čiže ak cesto vylejete na plech, upečiete a polejete čokoládou, určite zožnete veľký úspech – cesto je vďaka jabĺčkam ľahučké, mäkké niekoľko dní a chutí skvele.

1. Tááááákto moc sa teším, že si ideme s mamičkou upiecť takýchto perníkových macíkov!!!
2. Prvú vec urobí mamka: rozbije do väčšej misy tri celé vajíčka a ostatné záležitosti vybavím ja :-)
3. Do vajíčok vysypem práškový cukor,
4. ... a šľahacími metličkami, samozrejme za prísnej asistencie mamičky, vyšľaháme dopenista.
5. Potom pridám vanilkový cukor,
6. .... a miešam šľahačom, pokiaľ mi to mamka nezatrhne. Mňa to ale veľmi baví, takže dúfam, že mi to tak rýchlo nezatrhne!
7. Dokonca aj zapózujem, len aby ma mamička nechala na pokoji :-)))
8. Potom pridám do vyšľahaných vajíčok med, ktorý mi moja asistentková mamička odvážila,
9... a pridám po jednej polievkovej lyžice z kakaa a perníkového korenia.
10. Kakaový prášok sa mi pekne prášil, nedá mi, aby som ho neochutnala... Bŕŕŕ, mne vôbec nechutí! Veď je horký!!! :-(
11. Všetko spolu zasa vymiešam mixérom - toto robím naozaj, ale naozaj veľmi rada! Mamička mi síce drží mixér, ale neviem prečo, veď som už veľké dievča!!!
12. Potom pridám ostatné suroviny: olej,
13. polohrubú múku,
14. .... mlieko.....
15. .... a veľký tanier postrúhaných jabĺčok.
16. Všetko spolu teraz dobre zamiešam, je to teraz už veľká drina, pretože v mise mám veľa cesta... a tiež neviem, prečo to miešam ľavou rukou, keď som jasná praváčka :-)
17. Zatiaľ čo mamička vymazala formu na macíkov, ja som pridala do cesta prášok do pečiva, aby macíkovia v rúre pekne narástli. Ak nemáte prášok do pečiva, pridajte dve kávové lyžičky sódy bikarbóny. POtom som všetko pekne zamiešala.
18. Do formy na macíkov som dala po tri veľké lyžice cesta,
19.... a takááááto som šikovná! Z cesta vyjde 12 velikánskych macíkov, tak budeme piecť na dvakrát.
20. Macíkov pečieme asi 15 minút, necháme na mriežke vychladnúť. Na tejto fotke robím koštovku. Môžem potvrdiť, že macíkovia sú mňamky a hneď som zjedla dve hlavy a jednu ruku.
21. Maminka posypala pre mňa macíkov práškovým cukrom, tie mám najradšej,
22. ... a pre kamarátky zo škôlky sme macíkov ozdobili sušeným ovocím. Kamoškám veľmi chutilo a ja som bola veľmi pyšná!