
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
8-10 jabĺk,
1/2 až 3/4 hrnčeka hnedého cukru,
1/2 vanilkového cukru,
1ČL mletej škorice,
trocha citrónovej šťavy,
6PL masla,
1 hrnček hnedého cukru,
1/2 hrnčeka ovsených vločiek,
2/3 šálky hladkej celozrnnej múky (špaldová),
1/4 ČL sódy bicarbóny.
POSTUP PŘÍPRAVY
obr.príloha
![]() |
Očistíme a nahrubo postrúhame jablká. |
![]() |
Kto má pripravené z jesene v pohároch, má o starosť menej. Kto nemá, vyžobre si 1-2 poháre od mamy, svokry (môj prípad), susedy, kamarátky... |
![]() |
Nastrúhané jablká zmiešať s cukrom (v tomto bode môžete hnedý cukor nahradiť aj bielym), vanilkovým cukrom a škoricou. Pokvapkať citrónovou šťavou. |
![]() |
Maslom si vymastíme zapekaciu nádobu. |
![]() |
Do vymastenej nádoby premiestnime jablkovú zmes a dáme do rúry vyhriatej na 100C na 20 minút. |
![]() |
Zatiaľ si roztopíme maslo. |
![]() |
Do roztopeného masla pridáme hnedý cukor, ovsené vločky a hladkú múku zmiešanú so sódou bicarbónou. |
![]() |
Pripravená posýpka vyzerá asi takto |
![]() |
Po spomínaných 20-tich minútach vyberieme koláč z rúry a teplotu zvýšime na 200C. Posýpku navrstvíme na jablká. |
![]() |
Asi takto. |
![]() |
Prikryjeme alobalom a dáme do horúcej rúry na 15 minút. Potom odokryjeme a ešte pripekáme ďalších 15 minút. |
![]() |
Hotovo. Tento dezert je najlepšie podávať ešte teplý s kôpkou vanilkovej zmrzliny, alebo šľahačky. Kto nechce pribrať, stačí podávať tak ako je prípadne s kávou, či teplým čajom. Je to dezert ktorým ohúrite každého, komu ho naservírujete. Za to vám ručím ;o) |