Kel plnený mletým mäsom
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 stredne veľký kel,
250g hovädzieho mäsa,
150g bravčového mäsa,
1 cibuľa,
80g ryže,
mleté nové a čierne korenie,
3 strúčiky cesnaku,
30g údenej slaniny,
olej, soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
Z kelu odstránime vrchné listy, umyjeme a sparíme vo vriacej vode. Mäso umyjeme, pokrájame a zomelieme. Pridáme cibuľu pokrájanú na drobno, pretlačený cesnak, udusenú ryžu, majorán, osolíme, okoreníme, a premiešame. Na vychladnutom keli rozvinieme listy, srdiečko vyberieme a postupne medzi listy vkladáme plnku a listy pritláčame. Nakoniec previažme niťou. Na pekáči rozškvaríme slaninu pokrájanú na kocky, vložíme kel, podlejem horúcou vodou, prikryjeme a vo vyhriatej rúre pečieme dve hodiny.