Citrónový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 4 vajcia 220g cukru vanilkový cukor 250ml mlieka 225ml oleja 100ml citrónovej šťavy 2 lyžičky citrónovej kôry 400g polohrubej múky prášok do pečiva lyžička sódy bikarbóny 2 lyžice kakaa KRÉM: 3 bielky 30g kryštálového cukru lyžica džemu 1/2lyžičky kyseliny citrónovej trochu potravinárskej farby Na rozvar: 100g kryštálového cukru trochu vody

POSTUP PŘÍPRAVY

CESTO:
Vajcia vyšľaháme s cukrami. Pridáme mlieko, olej, citr. šťavu, citr. kôru, múku, prášok do pečiva a sódu bik. Polovicu cesta nalejeme na vymastený plech, 2. polovicu zmiešame s kakaom. Nalejeme ju na svetlé cesto. Pečieme 20 min pri 180°C - 200°C. Necháme vychladnúť.
KRÉM:
Rozvar- cukor zalejeme vodou tak, aby trochu zakrývala cukor. Za stáleho miešania prudko varíme, až kým sa hmota nezačne naťahovať, potom odstavíme.
Do misky dáme bielky, cukor, džem, kyselinu citrónovú rozpustenú v trochu vode a trochu žltej farby. Ušľaháme sneh. Do snehu za stáleho šľahanie lejeme horúci rozvar. Po vyšľahaní natrieme na vychladnuté cesto a posypeme kakaom.