Citrónový koláč
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO:
4 vajcia
220g cukru
vanilkový cukor
250ml mlieka
225ml oleja
100ml citrónovej šťavy
2 lyžičky citrónovej kôry
400g polohrubej múky
prášok do pečiva
lyžička sódy bikarbóny
2 lyžice kakaa
KRÉM:
3 bielky
30g kryštálového cukru
lyžica džemu
1/2lyžičky kyseliny citrónovej
trochu potravinárskej farby
Na rozvar:
100g kryštálového cukru
trochu vody
POSTUP PŘÍPRAVY
CESTO:
Vajcia vyšľaháme s cukrami. Pridáme mlieko, olej, citr. šťavu, citr. kôru, múku, prášok do pečiva a sódu bik. Polovicu cesta nalejeme na vymastený plech, 2. polovicu zmiešame s kakaom. Nalejeme ju na svetlé cesto. Pečieme 20 min pri 180°C - 200°C. Necháme vychladnúť.
KRÉM:
Rozvar- cukor zalejeme vodou tak, aby trochu zakrývala cukor. Za stáleho miešania prudko varíme, až kým sa hmota nezačne naťahovať, potom odstavíme.
Do misky dáme bielky, cukor, džem, kyselinu citrónovú rozpustenú v trochu vode a trochu žltej farby. Ušľaháme sneh. Do snehu za stáleho šľahanie lejeme horúci rozvar. Po vyšľahaní natrieme na vychladnuté cesto a posypeme kakaom.