Šošovicový prívarok



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

šošovica, 1 cesnak, 1 bobkový list, vegeta, čierne korenie, soľ, 1 zemiak, asi 0,5 dcl sladkého mlieka, trochu slaninky

POSTUP PŘÍPRAVY

Predom namočenú šošovicu (asi 2 hodiny) dáme variť. Vody musí byť asi tak 2-3 cm nad šošovicu. K tomu pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, bobkový list, trochu soli a vegety (veľa nesoliť, lebo tam pôjde ešte opražená slaninka a tá to poriadne dochutí). Necháme nech sa začne variť. Medzitým si očistíme zemiak a nadrobno ho nakrájame, prípadne nastrúhame na strúhadle a dáme k šošovici. Zemiak sa rozvarí a tým nám prívarok zahustí. Šošovicu necháme variť asi 30 minút. Po uvarení šošovice pridáme sladké mlieko, opäť necháme prevrieť a nakoniec pridáme opraženú slaninku. Ja dávam len samotné škvarky, lebo keď som dávala aj omastok, tak to potom veľmi zhustlo. Ako prílohu môžme podávať vajíčka, klobásku, párky...