*** Slaný koláč so slaninou ***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

výborná pochúťka! recept mám už od strednej školy :) CESTO: 30 dk PH múky, asi 3 dl mlieka, 20 g droždia, 1 KL cukru, 1 KL soli, 20 g roztopeného palmarínu. NA VRCH: 150 g údenej slaniny, väčšia cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 2 vajcia, celá rasca, 4 PL mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

Osobitne si v šálke alebo rajničke z trocha teplého mlieka pripravíme kvások - vmiešame cukor, trocha múky a droždie. Po vykysnutí vlejeme do misy s ostatnou múkou, do ktorej sme predtým pridali soľ. Vmiešavame zvyšné vlažné mlieko a roztopený palmarín (alebo iný tuk). Vznikne nám vláčne cesto, ktorým pokryjeme dno menšieho pomasteného pekáčika/menšieho plechu (rozotrieme vareškou). Povrch posypeme rascou, nemusíme šetriť, ak ju máte radi :) Prikryjeme obrúskom a teple (v rúre) necháme znovu nakysnúť (asi 1/2 hodiny). Medzitým do sklovita opečieme na kocky pokrájanú slaninu na troške oleja a na nej chvíľu restujeme na pásiky pokrájanú cibuľu a nakoniec, keď už zoberieme z plynu/platničky, pridáme roztlačený cesnak. Túto zmes rozložíme na nakysnuté cesto a v horúcej rúre pečieme asi 20 minút alebo do zružovenia. Nakoniec koláč oblejeme vajcami, ktoré sme rozhabarkovali so 4 PL mlieka a s trochou soli. Zapekáme, kým pekne nezhnedne.

Pripravené cesto rozotrite na menšom plechu alebo v zapekacej mise. Posypte rascou.
Pripravte si slaninku, cibuľku a cesnak. Namiesto slaninky som skúšala už aj iné údeniny, alebo aj kombináciu.
Takto opečte...
... naneste na vykysnuté cesto
pred dopečením vylejte na koláč vajíčka s mliekom a dopečte dohneda.