Švédske guľky (Ikea)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

***Gulky*** 250 g mleteho bravcoveho masa, 250g mleteho hovadzieho, (alebo 500g z jedneho), 1 vajce, 200-300 ml smotany (mlieka) a vody, stredne velka cibulka, 50 g struhanky, 2 uvarene zemiaky, sol, korenie, maslo alebo olej na vyprazanie. ***Omacka*** 100 ml smotany, 200 ml masoveho vyvaru, sojova omacka, 1 lyzica hlad. muky, sol, biele korenie. ***Priloha*** Varene zemiaky, brusnicovy dzem (Cranberry sauce).

POSTUP PŘÍPRAVY

Gulky:
Nadrobno nakrajanu cibulu osmazime na oleji alebo masle. Uvarene zemiaky pomackame ,zmiesame s troskou vody+smotanou a struhankou. Ak nechcete pouzit vodu, mozete ju uplne nahradit len smotanou alebo mliekom.K vzniknutej kasi pridame cibulu, vajicko, koreniny a pomlete maso. S tychto surovin vymiesame hmotu pevnu natolko aby sa s nej dali tvarovat stredne velke gulky, ktore obalime v muke.
Potom ich pomaly vyprazame na masle alebo oleji, ja osobne uprednosnujem olej pretoze maslo rychlo hori.

Inak musim povedat ze som skusala robit tie "gulky" troska inak. Masovu zmes som si na pomucenej doske a cez foliu vyvalkala na hrubku cca 1,5 cm a potom som s malym poharom (priemer cca 3 cm) vykrajovala koliecka. Vsetko som dala piect do rury. Mne to takto asi aj viac chuti, nieje to take mastne, koliecka maju chrumkavu korku a vo vnutri su velmi jemne. Mozte vyskusat obidva sposoby, kazdemu moze vyhovovat nieco ine ;-)

Omacka:
Urobime si vyvar ku ktoremu pridame smotanu a zahustime to mukou. Dochutime sojovou omackou, korenim a solou.

Gulky podavame poliate omackou, s uvarenymi zemiakmi a brusnicovym dzemom.

Toto je recept na svedske gulky ako ich robime my tu v Usa, recept mam z internetu. Je lahky na pripravu a cele to chuti skvelo ;-) *Dobru chut*