Boloňské špagety



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/4 hrnčeka petržlenovej vňate, 2 lyžice olivového oleja, 2 roztlačené strúčiky cesnaku, 1 veľká cibuľa pokrájaná nadrobno, 1 stredne veľká mrkva pokrájaná nadrobno, 1 zelerová vňať posekaná (ja som nemala, použila som kúsok zeleru), 500 g mletého mäsa (ja používam bravčové, ale originál by malo byť hovädzie), 500 ml hovädzieho vývaru (ale používala som aj zeleninový, aj slepačí a tiež to bolo fajné), 1 a 1/2 hrnčeka červeného vína (ja používam lacné krabicové), 850 g paradajok (môžu byť aj z konzervy), 1 lyžička cukru, soľ, čierne korenie, 500 g špagiet, 2 lyžice strúhaného parmezánu

POSTUP PŘÍPRAVY


Pripravíme si všetky suroviny, aby sme ich mali po ruke.
Petržlen posekáme nadrobno a odložíme nabok. Vo väčšom hlbokom hrnci zohrejeme olej. Pridáme cesnak, cibuľu, mrkvu a zeler. Miešame a dusíme na miernom ohni asi 5 minút do zlatista.
Zvýšime teplotu, pridáme mleté mäso a osmažíme ho dohneda. Zmes občas pomiešame a ak sa vytvorili hrčky, roztlačíme ich vidličkou.
Prilejeme vývar, víno, roztlačené paradajky (aj so šťavou, ktorú pustili), cukor a petržlen. Zmes necháme zovrieť, znížime teplotu a dusíme bez pokrievky asi 1 a 1/2 hodiny. Občas pomiešame. Posolíme a okoreníme podľa chuti.
skontrolujeme, čo robí náš pomocník :-)
Omáčku odstavíme keď vyvre prebytočná voda.
Do veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a uvaríme v nej kvalitné cestoviny.
Naložíme na tanier, posypeme strúhaným syrom (najlepší je parmezán, ale my sa uskromníme a postačí aj obyčajný) a môžeme servírovať. Dobrú chuť!