Moje prvé lasagne



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

750g mletého mäsa bravčové s hovädzím, jedno 500g balenie lasagní, jedna veľká mrkva, jedna konzerva lúpaných paradajok, 750ml bešamelu ( 500ml mlieka, 1 šlahačková smotana, jeden syr v črievku, asi 30g masla, hladká múka, soľ, biele korenie, muškátovy oriešok) 500g tvrdého syra

POSTUP PŘÍPRAVY

Miery nemusia byť také presné, ja som všetko robila len tak od oka. Keď ich budem robiť nabudúce, tak pridám obrázky, terazky som netušila, že sa tak podaria:o)

Najprv som dala podusiť mleté mäso, bolo to miešané bravčové s hovädzím, asi trištvrte kila, na troche oleja som dala pokrájanú jednu cibuľu a jeden na drobno pokrájaný strúčik cesnaku a na hrubo postrúhanú vacsiu mrkvu, na to potom masko a ked obelelo, tak som pridala koreniny, cierne mlete, stipku mletej rasce, bazalku susenu, ale to sa da podla momentalnej nalady a chuti:) potom som pridala jednu konzervu lupanych paradajok aj so stavou a nechala dusit. Az ked bolo hotove som este posolila. Mozu sa pridat aj sampinony, ale moj syn ich nema rad, tak som zvolila tu mrkvu:)a niekto dava aj rajc.pretlak.

Treba si nachystat aj kopu tvrdeho syra, ja som kupila ten najlacnejsi v Tescu bolo ho skoro pol kila.

Kym sa maso dusilo, tak som si urobila besamel: odrezala som kusok z masla (taky centimetrovy) a pridala muku a miesala, jednoducho taku bledu hustejsiu zasmazku a potom som to zaliala jednou slahackovou smotanou alebo smotana na varenie a mliekom, vytlacila som tam jedno bambino a nechala rozpustit, ked je besamel riedky, este si rozrobim v troche vody skrob (kukuricny alebo zemiakovy) a zahustim, ked je moc husty, rozriedim opatrne mliekom. Do besamelu som este dala biele mlete korenie a sol. Besamelu bolo asi tristvrte litra. Treba ho tam celkom dost, aby sa platy v nom vlastne uvarili.

Fotka lasagnovych platov v obr.postupe, boli 500gramove a na jedno poschodie mi vyslo 4 cele platky a jednym-dvoma som platala, takze spolu cca 5-6 kusov

Vsetko nachystane, mozme vrstvit, mam plech taky s uskami dlzky 36cm siroky 19cm a vysoky asi 6,5 cm. Na spodok som rozotrela besamel (jednu mensiu naberacku), pekac som nevymazavala, v besameli je dost masla aj tuk zo slahacky a ten stacil. Potom som naukladala lasagnove platy, nepredvarene, suche, rovno z krabice, nebojte sa toho, v zahyboch som ich jednoducho ulomila na potrebny tvar a dala som tam aj tie ulomky, na krajoch kde ostalo volne. Na tieto platy dame zase besamel, potom vrstvu mäsa a na to posypat syr, potom zase platy, besamel, mäso, syr....zmestilo sa mi tam 5 poschodi cestovin, styri s mäsom, navrchu teda je posledne piate poschodie suchych lasagnovych listov a tam uz date cely zvysny besamel a cely zvysok syra. Treba si to od oka vyratat, na medziposchodia az tak vela syra ist nemusi, nech ho ostane dost na vrch a aj besamelu tam treba tak aby boli vzdy vsetky listy potrete a na vrch moze ist kludne viac. To se vsákne:)))

Dala som to do rury na 180stupnov zakryte, piekla som to az kym som nezacala citit vonu, cele pecenie trvalo asi tristvrte hodinu a potom som to este na 200 st. nechala dopekat, ale len chvilu a na horuce som nasypala z vnatky petrzlenu, ci zeleru z mrazaku.

To je cele, dufam, ze som na nic nezabudla:)))krajat sa to ma az ked to trochu vychladne. Taketo pokyny mam od sesternice, ktora ich podobne robieva, preto je popis taky dlhy:o)Su fakt vyborne.

Dobru chut!

tieto platy som pouzila, ine v tom obchode ani nemali, tak som aj tak nemala na vyber, ale boli super
z druhej strany:o)
Najprv som dala podusiť mleté mäso, bolo to miešané bravčové s hovädzím, asi trištvrte kila, na troche oleja som dala pokrájanú jednu cibuľu a jeden na drobno pokrájaný strúčik cesnaku a na hrubo postrúhanú vacsiu mrkvu, na to potom masko a ked obelelo, tak som pridala koreniny, cierne mlete, stipku mletej rasce, bazalku susenu, ale to sa da podla momentalnej nalady a chuti:) potom som pridala jednu konzervu lupanych paradajok aj so stavou a nechala dusit. Az ked bolo hotove som este posolila. Mozu sa pridat aj sampinony, ale moj syn ich nema rad, tak som zvolila tu mrkvu:)a niekto dava aj rajc.pretlak
Kym sa maso dusilo, tak som si urobila besamel: odrezala som kusok z masla (taky centimetrovy) a
.pridala muku a miesala, jednoducho taku bledu hustejsiu zasmazku a potom som to zaliala jednou slahackovou smotanou alebo smotana na varenie a mliekom,
.vytlacila som tam jedno bambino a nechala rozpustit, ked je besamel riedky, este si rozrobim v troche vody skrob (kukuricny alebo zemiakovy) a zahustim, ked je moc husty, rozriedim opatrne mliekom.
.Do besamelu som este dala biele mlete korenie, muškatovy oriesok a sol. Besamelu bolo asi tristvrte litra. Treba ho tam celkom dost, aby sa platy v nom vlastne uvarili.
,Vsetko nachystane, mozme vrstvit, mam plech taky s uskami dlzky 36cm siroky 19cm a vysoky asi 6,5 cm.
,Na spodok som rozotrela besamel (jednu mensiu naberacku), pekac som nevymazavala, v besameli je dost masla aj tuk zo slahacky a ten stacil
,Potom som naukladala lasagnove platy, nepredvarene, suche, rovno z krabice, nebojte sa toho, v zahyboch som ich jednoducho ulomila na potrebny tvar a dala som tam aj tie ulomky, na krajoch kde ostalo volne.
,Na tieto platy dame zase besamel
,potom vrstvu mäsa a syru
,platy
.besamel
.maso, syr
,....zmestilo sa mi tam 5 poschodi cestovin, styri s mäsom, navrchu teda je posledne piate poschodie suchych lasagnovych listov a tam uz date cely zvysny besamel a cely zvysok syra. Treba si to od oka vyratat, na medziposchodia az tak vela syra ist nemusi, nech ho ostane dost na vrch a aj besamelu tam treba tak aby boli vzdy vsetky listy potrete a na vrch moze ist kludne viac. To se vsákne:)))
,Dala som to do rury na 180stupnov zakryte, piekla som to az kym som nezacala citit vonu, cele pecenie trvalo asi tristvrte hodinu a potom som to este na 200 st. nechala dopekat, ale len chvilu a na horuce som nasypala z vnatky petrzlenu, ci zeleru z mrazaku.