Írsky chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 šálky celozrnnnej múky, 2-3 PL cukru, 1 ČL sódy bikarb., 1ČL pr. do pečiva, 1/2 ČL soli, 1/2 šálky masla, 1 šálka kefíru, 1 vajce...trochu roztopeného masla na potretie, ovesné vločky alebo sezam na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Z hore uvedených surovín si vypracujeme cesto. Ja vätšinou robievam bochníčky alebo bagetky, ale možte kľudne aj chlebík, ale menšie kusky pečiva u nas viac chutia :-) Takže v tomto pripade z cesta vytvarujeme okrúhle bochníčky, ktoré postláčame, aby boli ploskejšie, pretože sa počas pečenia dosť zdvyhnú a napuchnú. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Cez celý bochníček urobíme ostrým nožom "X" a potrieme roztopeným maslom zmiešaným s trochou kefiru. Nachoniec bochníčky posypeme ovesnými vločkami alebo sezamom, prípadne semienkami. Pečieme pri teplote 160C približne 25 min, do hneda..Ak by ste piekli chlebík, tak ten sa potom pečie dlhšie, aby sa dobre prepiekol..