Koložvarská kapusta
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg kyslá kapusta
mäsový perkelt (1 kg)
údenina /klobása
30 dkg ryže
2 ks pochúťková smotana
mlieko
2 ks cibule
4 strúčiky cesnaku
kari
vegeta
soľ
1 KL červená paprika
POSTUP PŘÍPRAVY
Všetko varíme osobitne (ryžu, mäso, kapustu nemusime) a potom ukladáme po vrstvách na pekáč.
Perkelt → nakrájame 2 ks cibule a pečieme do zlatista. Následne vložíme prelisovaný cesnak. Pridáme mäso. Popražíme. Osolíme, ovegetíme. Pridáme červenú papriku a štipku kari. Dusíme domäkka ale tak, aby bolo dosť šťavy.
Umyjeme ryžu. Dusíme ju na zlatisto opraženej cibuli. Pridáme soľ. Varíme ju domäkka.
Kapusta sa premýva podľa potreby (1x)
Vytrieme pekáč olejom.
1. vrstva kapusta
2. vrstva celá ryža
3. vrstva perkelt so šťavou. Pridáme aj nakrájanú klobásu alebo údeninu
4. vrstva kapusta
Dáme zapiecť. Podlejeme pochúťkovými smotanami rozmiešanými s mliekom (tak, aby sa dalo liať, - poloriedke).
Pečieme 25 minút.
Príloha zemiaková kaša.