Tvarohovovy kolac mojej mamy

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg tvarohu 2 ks vanilkového cukru 10 dkg hrozienka ¾ kg polohrubej múky 250 g rastlinného tuku 1 ks prášok do pečiva 3 ks vajíčka 200 g kryštálového cukru (do cesta) 2-3 lyžice prevarenej vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Tvaroh si rozmiešame s cukrom v miske. Hrozienka premyjeme studenou vodou a následne zalejeme prevarenou vodou a necháme 5 minút odstáť. Vodu vylejeme.
Spravíme si cesto. Použijeme väčšiu nádobu, aby sme mohli dobre premiešať.
Použijeme múku. Klepneme 2 celé vajíčka plus ešte 1 žĺtok (bielok necháme na potretie koláča na záver). Nasleduje prášok do pečiva a rozdrvené maslo – rastlinný tuk.
Cukor (200 g) si dáme do misky a zalejeme ho 2-3 PL prevarenej vody (hneď po zovretí), aby sa nám cukor roztopil. Ak je roztopené pridáme ho do pripraveného cesta a miešame.
Bude to trošku trvať. Vytvarujeme cesto ako keby bochník. Rozdelíme ho na väčšiu a menšiu „polovicu“. V časti cesta, ktorá je väčšia ide na spodok. Vyvaľkáme z neho kúsok, aby nám vošiel do pekáča. Ten si vytrieme masťou a nevysypuje múkou!
Ak nemáme masť, použijeme trošku oleja.
Druhá vrstva je tvarohová. Do tvarohu si zamiešame cukor podľa chuti a hrozienka. Potľapkáme rukou, aby bolo všade rovnomerne.
Tretia vrstva je opäť zo zvyšného cesta. (z menšej časti).
Potľapkáme aby obe časti prilnuli k sebe.
Zo zvyšného bielka potrieme vrchné cesto
Po celom obvode urobíme vpichy vidličkou.
Pečieme pri 180 - 190° C približne 55 minút do zlatista.