VÝBORNE MEDOVNÍČKY Z TURČIANSKEJ ZÁHRADKY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1050 g žitnej hladkej múky, 450 g práškového cukru, 360 g medu, 6 celých stredne veľkých vajec, 3 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 4 polievkové lyžice korenín /škorica, aníz, fenikel, klinčeky, badián /, strúhaná citrónová kôra BIELKOVÁ POLEVA : 140 g práškového cukru / dvakrát preosiaty /, 1 bielok, trochu citrónovej šťavy

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept mi dala jedna pani už pred viac ako 7 rokmi, pečiem ich každý rok, sú fakt výborné , všetkým veľmi veľmi chutia. Výhodou tohto receptu je že cesto vydrží pri izbovej teplote aj pol roka, ja si urobím celú dávku, a keď už je po vianociach, tak mi si ich znova s medovníčkami spravíme , :-)

Prepisujem ho celý, dodržte prosím koreniny, oplatí sa vám to - nekupujte koreniny na perník - spravte si vlastnú zmes podľa receptu.
Tu je prepis:


Recept pochádza z Turčianskej záhradky a je z minulého storočia. Medovníčky upečené podľa tohto receptu sú výbornej chuti a vône a pri pečení sa nerozlievajú. Ak ich uskladníte na chladnejšom mieste pri priaznivej vlhkosti vzduchu, ostanú mäkké a zachovajú si lesklý povrch. Z uvedenej dávky cesta získame okolo 100 kusov menších medovníčkov.

Príprava a spracovanie cesta:
Najprv si pripravíme zmes korenín: aníz, fenikel, klinčeky, škoricu a badián zomelieme na makovom mlynčeku a preosejeme. Škorica má tvoriť polovicu koreninovej zmesi / v tomto rozpise 2 lyžice /. Z druhej polovice korenín by najväčší podiel mal mať aníz. Badián je silne aromatické korenie a má mať v zmesi nepatrný podiel. Ešte môžeme použiť malé množstvo muškátového orecha a kvetu i vanilkový cukor. Korenie uložíme do nádoby so zábrusom. Odvážime si múku, pridáme preosiaty práškový cukor , sódu bikarbónu a 4 lyžice preosiatej koreninovej zmesi. Všetko spolu zmiešam a preosejeme. Pridáme postrúhanú kôru z citróna. V strede zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a napokon 6 celých rozšľahaných vajec. Cesto dobre spracujeme. Pretože je lepivé, treba pomúčiť steny nádoby. Potom ho pomocou škrabky sformujeme do jednej kôpky, znovu pomúčime a uložíme do nádoby s ťažším príklopom / najlepšie z jenského skla /, aby počas zrenia na povrchu neobschlo. Ak by sa tak stalo, vlhkým uterákom zvlažíme jeho povrch - cesto je veľmi hygroskopické, preto o chvíľu zvláčnie. Tvrdšie časti cesta sú nežiadúce, nedosiahli by sme hladký povrch medovníkov. Cesto má zrieť najmenej 4 dni, no môže aj niekoľko mesiacov pri izbovej teplote. Med má vynikajúce konzervačné vlastnosti a pri izbovej teplote cesto nepodlieha žiadnym biologickým zmenám.
Cesto po vyzretí vyberieme z nádoby a na dobre pomúčenej doske znovu premiesime - spracujeme ho na tuhú, hladkú masu. Rozvaľkáme na potrebnú hrúbku: na väčšie tvary je potrebná hrúbka 3-4 mm, na menšie stačí hrúbka 1,5 mm. Z cesta potom vykrajujeme rôzne tvary pomocou formičiek alebo podľa šablónky z tvrdšieho - rysovacieho papiera.
Medovníky kladieme na studený plech potretý včelím voskom - treba brať z rezervou - ja som nepotierala ničím- skúste dať papier na pečenie.
Medovníčky pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200C. Po upečení, ešte horúce ,ich lopatkou vyberieme, ukladáme na rovnú plochu - drevenú dosku a necháme vyschnúť.

POVRCHOVÁ UPRAVA MEDOVNÍČKOV
Ak chceme docieliť lesklý a tmavší povrch, medovníky natierame rozšľahaným vajíčkom pred pečením, ak chceme povrch svetlejší, natierame ich hneď po vybratí z rúry - ešte zahorúca, priamo na plechu. Medovníky, ktoré hodláme potierať bielou alebo čokoládovou polevou, vajíčkom nepotierame, poleva by nepriľnula.

BIELA POLEVA :
Dvakrát preosiaty práškový cukor, vaječný bielok a trocha citrónovej šťavy, vymiešame dozhustnutia. Cukru dáme toľko, aby poleva po vymiešaní bola hladká, lesklá a len pomaly stekala po stenách nádoby. Na medovníčky ju nanášame štetcom, alebo vrecúškom prepichnutým ihlou. Necháme schnúť 24 hodín.