Klasika: Výborná žemlovka (z Vianočky)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 vianočka, 5 stredne veľkých jabĺk, 250g tvarohu, 2 celé vajcia, 2 bielky, 2 vanilkové cukr., krištál. cukor, 1 škoricový cukor, 3-4 dcl mlieka, maslo, 1-2 PL hrozienok, trocha stúhanky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Jednoduchý recept na klasickú dobrú žemlovku poteší asi najmä maminky(nemaminky), ktoré s varením začínajú..ale možno sa zapáči aj ostrieľaným kucháročkám a vyskúšajú ho! Žemlovka je výborná, lepšia ako z obyčajného pečiva..Nech sa páči tu je postup:....

Potrebné suroviny..
Vianočku si pokrájame asi na 1,5 cm hrubé plátiky..
Formu vymažeme maslom a posypeme trochou strúhanky..
Mlieko vlejeme do hrnca..pridáme asi 1 PL masla, 1 vanilk. cukor.. a jedno žĺtko..
Poriadne premiešame..a necháme trocha zohriať, aby bolo mliečko vlažné..
Do tvarohu primiešame 1 vanil.cukor, 1 žĺtko, 1-2 PL cukru, 1-2 lyžice hrozienok..
Vianočku namáčame do mlieka..(tak aby sa vianočka nasiakla, ale nie príliš, aby sa nerozpadala)..
A ukladáme na pekáč..
Rozotrieme tvaroh..
Postrúhané jablčka..
Poprášime škoricovým cukrom..
Opäť vrstva vianočky..
A zakryté šup do vyhriatej rúry (200 stupňov)..na 20-25 minút..potom dáme dolu alobal a pečieme asi 5 min. aby povrch trocha schrumkavel..
A na záver navrstvíme ešte vyšľahaný sneh do ktorého sme na záver primiešali asi 1-2 kryšt. cukru, a necháme piecť asi tak 5min. kým povrch nechytí zlatisto-hnedý nádych..
A takto vyzerá žemlovka po vytiahnutí z rúry..
Nech sa páči k stolu..máme hotovo. Všetkým želáme dobrú chuť!!!