Varíme pre naše ratolesti



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

v popise

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Prvý príkrm

Potrebujeme: 100 g mrkvy, vodu

Do vriacej vody vložíme mrkvu a varíme domäkka asi 10-15 minút. Mrkvu vyberieme a roztlačíme vidličkou. Pridáme trochu vody, v ktorej sa zelenina varila, tak, aby bol pokrm kašovitej konzistencie. Na začiatku môžeme pridávať viac vody a pripravovať redšiu zeleninovú kašičku, neskôr dieťatko dokáže spapať i hustejší príkrm.

• Namiesto mrkvy môžeme použiť ako prvú zeleninu cuketu, tekvicu, mladý hrášok. Do prvého príkrmu dávame vždy iba jeden druh zeleniny!
• Príkrm sa do 1 roka neprisáľa.
• Ak si dieťatku ťažko zvyká na chuť zeleniny, môžeme príkrm zjemniť pridaním (materského) mlieka.

2. Príkrm z miešanej zeleniny

Potrebujeme: 150 g zeleniny (najlepšia je čerstvá, použiť možno aj mrazenú)

Do vriacej vody (v takom množstve, aby prikryla zeleninu) dáme variť mrkvu a hrášok. Domäkka uvarenú zeleninu roztlačíme vidličkou, podľa potreby pridávame vodu, v ktorej sa varila, aby sme docielili potrebnú konzistenciu príkrmu.

• Každé 3-4 dni pridávame do príkrmu nový druh zeleniny. Po prvých jemných druhoch pridávame i chuťovo výraznejšie – kaleráb, petržlen, brokolicu, kaleráb, karfiol, špenát, atď.
• Postupne možno do príkrmu pridať i kapustu, kel, či kaleráb. Ak ich dieťa znáša bez ťažkostí, môžeme ich používať na prípravu príkrmov. Taktiež sa odporúča opatrnosť pri zaraďovaní zeleru, ktorý častejšie ako iné druhy spôsobuje alergiu.
• Šetrným spôsobom tepelnej úpravy zeleniny je dusenie na pare. Príkrm riedime prevarenou vodou.

3. Zeleninovo - mäsový príkrm

Potrebujeme: 20-30 g kuracieho mäsa, 120 g zeleniny, vodu

Kuracie mäso nakrájame na malé kúsky, ktoré vložíme do vody a varíme pokým nie je mäkké (približne 20 minút). Pridáme zeleninu a varíme kým nie je mäkká. Uvarené mäsko pokrájame nadrobno a pridáme do roztlačenej zeleniny.

• Mäso zaraďujeme približne 3-4 týždne po zaradení zeleninového príkrmu.
• Použiť môžeme i iné druhy mäsa: morčacie, teľacie, hovädzie, králičie, kozľacie, jahňacie.
• Mäso i zelenina sa rýchlejšie uvarí v tlakovom hrnci.

4. Zeleninový príkrm so žĺtkom

Potrebujeme: 120 – 150 g zeleniny, polovicu vajcového žĺtku, vodu

Do vriacej vody vložíme zeleninu a varíme pokým nie je mäkká. Pridáme
• Žĺtok musí prejsť dostatočnou tepelnou úpravou. Vajíčko sa uvarí na tvrdo, žĺtok sa vylúpne, rozdrobí a vmieša do zeleniny. Možno tiež použiť čerstvý (rozšľahaný) žĺtok, pridať ho do príkrmu, ale v tomto prípade musí príkrm prejsť varom. Pripravovať ho možno aj ako „praženičku“ (odporúča sa v miske nad parou).
• Žĺtok sa odporúča pridávať do zeleninového príkrmu 1 – 2 krát do týždňa, v ostatné dni sa pridáva mäsko.

Jedálniček dieťatka je pri zavádzaní príkrmu veľmi jednoduchý:

R: materské mlieko
D: materské mlieko
O: zeleninový príkrm (recepty sú uvedené nižšie)
Ol: materské mlieko
V: materské mlieko

• Mnohé detičky sú už v tomto veku navyknuté papať 5x denne, ak si to dieťatko žiada, dojčíme i viackrát do dňa.

• Prvý príkrm pripravujeme iba z jedného druhu zeleniny, každé 3-4 dni môžeme pridať nový druh.
• Ak dieťatko spočiatku spapá iba menšie množstvo príkrmu, dokŕmime ho mliekom.
• Postupne sa snažíme dávku príkrmu zvyšovať, tak aby dieťa zasýtil samotný príkrm a nebolo potrebné dokrmovanie mliekom.
• Príkrmy môžeme uvariť na 2 dni. Dávku určenú na druhý deň čím ochladíme a uložíme do chladničky, najneskôr do 2 hodín.