Zemiakové placky s kapustou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 1 kg zemiakov, 3-4 vajíčka (podľa veľkosti), kyslá kapusta, soľ, majoránka, mleté čierne korenie, 3-4 strúčiky cesnaku, polohrubá múka, olej na vyprážanie

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Zemiaky nastrúhame na široké rezance.
Ak ich budete strúhať trošinku v predstihu ako ja, poprášte si ich polohrubou múkou, zakryte pokrievkou. Zemiaky za tú chvíľku nezoxidujú.
Pridáme vajíčka, poriadne premiešame
majoránku, pretlačený cesnak, soľ podľa chuti, trošku mletého čierneho korenia, premiešame. Zemiaky začnú púšťať šťavu,
prisypeme 4-5 mierne navŕšených lyžíc polohrubej múky, premiešame
za 4 hrste kapusty - otriasť, ale nežmýkať šťavu. Kapustu ešte prekrojím na polovicu. Poriadne premiešam. Ak by sa to zdalo husté, alebo sa placky veľmi rozpadávali, pridajte si ešte jedno vajíčko.
Na menšie množstvo rozpáleného oleja dávam na jednu menšiu placku za väčšiu lyžicu, roztiahnem, ale neuhladzujem, nech je to chrumkavé. Treba ich otáčať, až keď vidieť upečené okraje spodnej strany, aby sa placky nerozpadávali. Otáčajte si ich radšej dvomi lopatkami.
Vypražíme dozlatista. Hotové ukladám na servítku.
K tomu acidofilné mliečko....Vyjde Vám z toho približne 16 takýchto menších placiek. Dobrú chuť.