Sviatočné broskyňové kocky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 vajíčka, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 200 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 dl mlieka, 1 dl oleja, zavárané broskyne (Použila som obsah 1 veľkej konzervy broskýň (820g /čistej váhy 470 g)*****
Krém: šťava zo zaváraných broskýň, doliať mlieko do objemu 800 ml, 2 Zlaté klasy, 2 rovné lyžice hladkej múky, 175 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 200 g obyčajného masla
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
Odkvapkané broskyne nakrájame na plátky (asi na 3-4 mm, tak, aby neboli veľmi tenké, ani hrubé), šťavu si odložíme. |
 |
Celé vajíčka vyšľaháme najprv s trochou cukru, postupne pridáme zvyšok cukru spolu s vanilkovým a vyšľaháme do hustej bielej peny. |
 |
Pridáme olej, |
 |
mlieko |
 |
múku zmiešanú s práškom do pečiva. Prešľaháme, |
 |
Vylejeme na maslom vymazaný a pomúčený plech. Zarovnáme a husto naukladáme plátky broskýň. |
 |
Upečieme dozlatista pri teplote 170° C cca 15-17 min. |
 |
Do šťavy zo zaváraných broskýň dolejeme toľko mlieka, aby sme mali objem 800 ml. Odoberieme si z toho 5 dl a spolu s cukrom a vanilkovým cukrom privedieme do varu. Zlaté klasy s múkou zamiešame do zvyšnej šťavy s mliekom, prilejeme do vriaceho a uvaríme na hustú kašu. Od bodu varu na minime ešte aspoň 2 min., aby prevrela poriadne aj múka. Vypneme, zakryjeme pokrievkou (na kaši sa neurobí „koža“) a ponoríme do hrnca so studenou vodou. Občas zamiešame a aby nám to čím skôr vychladlo, vodu vymeníme za studenú. |
 |
Maslo vymiešame (do plniek používam maslo Zlatá Haná, je výborné), po troške dávame do vychladnutej kaše a zároveň šľaháme. |
 |
Natrieme na korpus, necháme stuhnúť. |
 |
Pofŕkame ovocnou, bielou, čokoládovou polevou.... čo Vás len napadne. Krému bude trošku viac, tak sa nezľaknite, ale on sa ešte „scvrkne“ a bude tak akurát. |