Smotanove rozteky mojej mamky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg hladkej muky 2 kysle smotany 1 prasok do peciva 2 palmariny stipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Muku, margariny, smotany, prasok do peciva a sol rukou spracujeme na vlacne cesto. Najlepsie je cesto si pripravit vecer a rano piect. Bude vlacne a rozteky budu potom velmi krehkucke a lahodne.
Plnime podla chuti orechovou, makkovou pripadne inou plnkou. Tieto konkretne su orechove, tie idu u nas najviac. Plnka je pripravena sparenim mletych orechov s cukrom horucim mliekom, pridala som kvapku rumu a vanilkovy cukor. Postup je nasledovny - cesto si rozdelime na 1/2, priadne na tretinky. Vyvalkame do obdlznika, ktory potom rozdelime na primerane stvorceky podla toho, ako velke chceme mat rozteky. Pozdlz maleho stvorceka, z ktoreho chceme urobit roztek navrstvime plnku, zatocime do vnutra. Opacny koniec /tam kde nie je plnka/ si ale predtym narezeme radilkom na kuskoch, a tak nam vzniknu pekne zubky, ako je vidiet na fotke. Dufam, ze som to jasne napisala, budem sa snazit co najskor pridat obrazkovy postup. Rozteky poukladame na papierom vystlany plech a upecieme. Este horuce obalujeme v zmesi praskoveho cukru s vanilkou.
Mnam, paraaaada!