Štrúdľa z pivového cesta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
45 dkg hladkej múky špeciál, 2dcl 12°piva, 1palmarin, na plnku: 2kg jabĺk, kr.cukor, 40dkg maku
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento víkend bola u nas moja krstna mama, vďaka ktorej mám recept na rýchle rožkové pirôžky a robila nám túto famóznu štrúdľu, najlepšiu akú som zatiaľ ochutnala, z tých čo sa nemusí cesto ťahať, tak tu ju máme....
 |
z muky, piva (musí mať 12°) a zmäknuteho margarinu urobime cesto, ktore musi 12 hodin odpocivat zakryte na linke, čiže je ho dobre urobit vecer a na druhy den piect, alebo opacne, podla toho kedy mate cas a chut piect:o)minimum oddychu je 5 hodin, ale samozrejme cim dlhsie, tym sa lepsie valka...to pivo tam po upeceni nie je citit a zabezpecuje mierne podkysnutie, preto ten dlhy cas na oddych. |
 |
mame teda casu dost na očistenie množstva jablk |
 |
pomelieme si mak |
 |
cesto rozdelíme na 4 časti |
 |
na tenko rozvaľkáme na dĺžku plechu tak, aby sa nám štrúdľa zmestila na plech, budú tam všetky štyri vedľa seba |
 |
dobre pokvapkáme buď olejom, alebo roztopeným maslom |
 |
najprv dáme na cesto časť pomletého maku, ktorý sme celý zmiešali s asi desiatimi lyžicami cukru a rozdelili na štyri časti, takže nám vychádza na každú štrúdľu 10dkg maku a 50dkg jabĺk, na jednu dáme najprv časť maku+jablka+ďalšia časť maku ( z tých prvých 10dkg) |
 |
och zabudla som....jablká treba postrúhať a nechať postáť a potom riadne vyžmýkať |
 |
navrstvené jabĺčka a zase pokropiť maslom |
 |
jablká posypeme škoricou a cukrom, môžme celé množstvo jabĺk najprv zmiešať s cukrom a škoricou a tiež od oka rozdeliť na štyri časti, zasypeme makom (z tých prvých 10dkg)a z troch strán ako vidíte zahnúť |
 |
štrúdľu zavinieme, potrieme maslom a dáme na plech |
 |
tu sú nachystané a potreté olejom/maslom, budú pekne zlatavé, keď ich natriete aj žĺtkom (tieto ale nie sú žĺtkom potreté) |
 |
po upečení ich ešte potrieme maslom, tým budú vláčne....čerstvé sú zvrchu chrumkavé, ale po dôkladnom vychladnutí zvláčnejú ( teplovzduška 150st.asi 40 min. potom zvýšiť teplotu na 180st.dopiesť a sledovať povrch) |
 |
toto si naložil ešte horúce môj mladší syn, ktorý raz dávnejšie vyhlásil že je koláčotarián a ešte z toho zjavne nevyrástol, aj keď je vyšší odomňa.....dnes ráno ma ubezpečil po mojej otázke, či mu z tej štrúdle tak neskoro večer nebolo zle, že nie práve naopak bolo mu móóc dobre:o))) |
 |
takto vyzerala ráno a bola vláčnejšia a mňam, samozrejme, že môže byť orechove-jablková alebo višňovo-maková. |
 |
k čajíčku, či kávičke-dobrú chuť! |